Lázár János szerint rendben van a tízórás munkanap

Lázár János
Lázár János miniszterjelölti meghallgatásai a mezőgazdasági, majd a nemzetbiztonsági bizottság előtt. A két meghallgatás között újságíró az Origo eltávolított főszerkesztőjéről, és Lázár titokzatos külföldi útjáról kérdezték. Újságíró: Vorák Anita
Vágólapra másolva!
Reagált Lázár János a hivatalát, a Miniszterelnökséget ért kritikákra, amiért tízórás munkanapot vezettek be. Azt írta, az övék a legnagyobb felelősség.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség a kormány munkájának összehangolásáért, döntéseinek előkészítéséért és végrehajtásáért felelős szervezetként a magyar közigazgatási rendszer egyik legfontosabb, legnagyobb felelősségű intézménye – írta Lázár János egy keddi közleményben, amelyet arra reagálva adott ki, hogy a Magyar Nemzet arról írt, a hivatalban 10-12 órás munkanapot vezettek be, és ami miatt többen kritizálták.

Lázár János szerint minden munkatársával együtt a jövőben is akár napi tizenkét órát dolgoznak. Szerinte nagyon fontos feladatokat végeznek:

  • az európai uniós források felhasználása,
  • a közigazgatási rendszer fejlesztése,
  • az agrár- és vidékfejlesztés,
  • a bankrendszer átalakítása
  • vagy az energia-, a tudomány- és társadalompolitikai stratégiák kialakítása, szervezése.
Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Lázár János csodálja, hogy miközben a kormányt és a minisztériumokat "igen gyakran éri az a vád a sajtóban és a közbeszédben egyaránt, hogy nem dolgoznak meg a pénzükért", most aggódnak a minisztériumokban dolgozók fizetésével és munkaidejével kapcsolatban. Azt írta, a jövőben is azon dolgoznak - ha kell, akkor nem napi tíz, hanem tizenkét órán át -, hogy Magyarország Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő országa legyen.

Aki ott dolgozik, tudja, hogy "elsősorban szolgálatot, és nem munkát" vállal. A szolgálatnak és így a munkaidőnek náluk kezdete van, vége nincs, ezért a Miniszterelnökség "sajnos valóban nem egy családbarát munkahely". De ezt tudja és tudta minden munkavállaló, aki ott vállalt vagy vállal munkát.

Kurucz Éva kormányszóvivő a Hír Tv-nek azt mondta: "amióta Lázár János előbb államtitkárként, majd miniszterként a Miniszterelnökséget vezeti, azóta 7.30-tól 17.30-ig tart a munkaidő, ezt a munkavállalók megértették és elfogadták".