Apa otthon kikötözi anyát

Családon belüli erőszak, rajz, gyermek rajz
Vágólapra másolva!
Láncra vert anya, baltával támadó apa, öngyilkos és gyilkos családtagok - horrorba illő gyermekrajz-kiállítást nyitottak meg Nyíregyházán. A rajzokat a Vöröskereszt átmeneti otthonának lakói készítették, saját élményeik alapján. Egyre több család menekül hozzánk, az erőszak és a szegénység köréből nagyon nehéz kitörni - mondja az otthon pszichológusa.
Vágólapra másolva!

November 25-e az erőszak áldozatává vált nők napja, amiről brutális rajzkiállítással emlékezik meg a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezete – a tárlat a megyei rendőr-főkapitányság épületében látható.

Erőszak, zaklatás

A 100 gyermekrajzot a Magyar Vöröskereszt nyíregyházi, Nyitott Ház nevű átmeneti otthonában élő gyerekek készítették terápiás foglalkozások során. A képekről ordít a fenyegetettség érzése: még a legbékésebbek is holtrészegen dülöngélő apákat, síró családtagokat ábrázolnak, de a képeken feltűnik a családon belüli erőszak számtalan formája, a fizikai bántalmazástól a szexuális zaklatásig.

A rajzokat 1998, vagyis a Nyitott Ház anya-és gyermekotthon fennállása óta gyűjtjük, ezekből választottuk ki a legerősebbeket – mondta el az Origónak az intézet pszichológusa.

Romlott a helyzet

Gavallér Anna szerint az utóbbi években romlott a helyzet a családon belüli erőszak szempontjából, legalábbis abból ítélve, amit a központban látnak. „Egyre több anya menekül, hozzánk a gyermekével a bántalmazó élettárs, családtag elől. Most legalább 20 család él egy fedél alatt, a beköltözőknek pedig nem könnyű megszokniuk az együttélést, az új körülményeket."

Láncra vert anya, baltával hadonászó részeg apa - a családon belüli erőszakot dokumentáló gyermekrajz-kiállítás nyílt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrkapitányságon. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: police.hu

A bántalmazót kell kiemelni

Hiába a férj az agresszor, a nőnek kell mennie - a pszichológus ebben látja az ellátórendszer egyik legfőbb problémáját. "Gyerekestől szöknek meg otthonról, félnek és szégyenkeznek, miközben az apa vígan iszik tovább a szocpolra, lakáshitelre vett házban" - mondja Gavallér Andrea.

A bántalmazók ráadásul sokszor maguk is kezelésre szorulnának: többségük alkoholista, drogfüggő vagy pszichés beteg, a családi drámákat és tragédiákat hatékonyabban lehetne megelőzni, ha őket, és nem áldozataikat emelnék ki a családból.

Ördögi minta

A helyzeten nem javít az elüldözött nők tehetetlensége: jó részük az általános iskolát sem fejezte be, munkájuk nincs, egész életükben függő helyzetben voltak. Mivel a családok átmeneti otthonai csak ideig-óráig jelentenek megoldást, kiköltözés után sokan hazamennek, vissza a napi megaláztatás és félelem színhelyére.

Az italozás, az agresszió és a rendőri jelenlét együtt is megjelenik a rajzokon Forrás: police.hu

Gavallér Andrea szerint az erőszak és a nincstelenség köréből nehéz kitörni, a gyermekek pedig jobb híján azt a mintát viszik tovább, amit otthon látnak: a fiúkból bántalmazó, a lányokból áldozat válik felnőtt korára. „Ennek jelei már az Anya-Gyermek Segítőotthonban láthatóak. Az átvett mintát mutatja az is, hogy a hatéves gyerek terrorizálja az anyját, aki fáradtan csak annyit tud erre mondani: olyan vagy, mint az apád" – jegyzi meg a pszichológus.

Van kilépés

A nyíregyházi otthon lehetőséget ad a továbblépésre. A Krízisközpont 30 családnak ad szállást egy évre, de ha valaki képes talpra állni, munkát találni, az beköltözhet az úgynevezett kilépőházba is - mondja Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. A kilépőházak két-három családnak jelentenek otthont, akár öt éven át, a rezsit a befogadott anyának kell állnia. Kövi Márta hozzátette, céljuk ugyanakkor nem az, hogy a családokat szétválasszák, a különélés lehetőséget ad a konfliktusok rendezésére is.