A lájkvadász Török Gábor Navracsics helyére lépne

Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
Újra belevetné magát a politikába Török Gábor politológus, aki volt már önkormányzati képviselő Aszófőn, most viszont parlamenti mandátumért indulna Navracsics Tibor helyén Veszprémben. De csak ha kap egymillió lájkot a Facebookon. Illetve már megelégszik 22 194-gyel is.
Vágólapra másolva!

Politikai kísérletbe kezd Török Gábor. A politológust megihlette a vasárnapi, újpesti időközi választás, és még éjjel kiírta a Facebookjára: „Ha elindulnék függetlenként a veszprémi időközi választáson, ami (mármint a választókörzet) végső soron a szomszédban van, vajon kapnék annyi szavazatot, mint Szepessy Zsolt Újpesten?"

Lájkvadászat indul

„Ha kapok egymillió lájkot, kipróbálom" – ígérte, majd néhány órával később frissítette „ajánlatát": „Na jó, igaz, az egymillió még túlzásnak is túlzás, Navracsics Tibor tavasszal 22 194 szavazattal nyert, elég lesz ennyi is."

Ha 22 194 lájk még nem is gyűlt össze, néhány óra alatt 2748 bátorító tetszikelést begyűjtött Török Gábor. Ez alapján nem reménytelen, hogy összejön a megfelelő számú lájk, ő pedig elindul az EP-biztossá választott Navracsics Tibor parlamenti képviselői helyéért.

65 vokssal már jó lenne

De vajon hány ember szavazatát kell megszereznie, hogy a vállalását teljesítse? A 2006–2010 között Monok polgármestereként dolgozó Szepessy Zsolt most vasárnap 64 voksot, vagyis a szavazatok 0,25 százalékát szerezte meg.

Török Gábor politológus nem a győzelmet, a 0,25 százalékos részvételt célozza Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha a politológus százalékosan ezt az eredményt szeretné elérni, akkor az újpesti és észak-angyalföldi választókerülethez nagyon hasonló lakosságszámú veszprémi – 77 ezer, illetve 72 ezer választásra jogosult – 1-es kerületben csak eggyel több, 65 voksot kellene gyűjtenie.

Nem ismeretlen a helyzet

Feltéve, ha a most vasárnapi 33,8 százalékos részvételi aránnyal számolunk. Merthogy áprilisban, amikor Navracsics az említett 22 194 szavazatot összegyűjtötte, az arány 63,8 százalék volt. De még így is csak 116 szavazat kell Töröknek, márpedig csak Facebook-ismerőseinek a száma ennek a sokszorosa.

A politológus egy ciklus erejéig volt már önkormányzati képviselő Aszófőn Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha eljut odáig, a választási drukk nem lesz ismeretlen érzés Török Gábornak, hiszen a politológus a 2010-es önkormányzati választáson elindult Aszófőn, és független jelöltként helyi képviselővé is választották. Méghozzá 113 támogató vokssal.