Szijjártó Péter a sajtóból tájékozódik a korrupciós ügyben

Szijjártó Péter Budapest, 2014. október 18.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. október 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarország minél előbb szeretné lezárni az amerikai-magyar politikai kapcsolatokat terhelő nyitott kérdéseket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 
Vágólapra másolva!

A külügyi vezető három részre bontotta az amerikai-magyar kapcsolatokat. Ezek közül a gazdasági és védelmi együttműködést a lehető legjobbnak minősítette. Ugyanakkor azt mondta, hogy a politikai együttműködést „nyitott kérdések terhelik”. Ezeket Magyarország szeretné minél hamarabb lezárni – hangsúlyozta Szijjártó Péter az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Továbbra is a bizonyítékokat várják

„Sziklaszilárd és határozott álláspontom, hogy ha valaki mást korrupcióval vádol meg, akkor mellé kell tenni a konkrétumokat” - fogalmazott Szijjártó Péter a kitiltási ügyben.

Továbbra is konkrétumokat vár Szijjártó Péter Forrás: MTI/AP/Ivan Szekretarev

Hozzátette: „ha ezekkel a konkrétumokkal rendelkeznénk, akkor senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a magyar kormány kivizsgálná ezeket a kérdéseket”.

Polt Péter lehet a segítség

Arra a kérdésre, hogyan lehetne előrelépni ebben a helyzetben, a miniszter azt mondta, abban reménykedik, hogy sikeres lesz Polt Péter kezdeményezése. A legfőbb ügyész az amerikai kollégájától kér segítséget az ügyben.

A sajtóból tájékozódik a tárcavezető

Szijjártó Péter elmondta, a kitiltási ügyben kizárólag a sajtóból tájékozódik, ugyanis továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, kiket és miért tiltott ki az Egyesült Államok. Közölte, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke sem tájékoztatta őt. A kitiltásáról szóló interjút Japánban olvasta.

Az ügyben kizárólag a sajtóból tájékozódik a tárcavezető Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„A higgadtság és a nyugalom a legfontosabb kifejezések” ebben a kérdésen - mondta a tárcavezető, aki szerint nincs megoldhatatlan probléma a két ország között.