Nyert az MSZP Újpesten

Horváth Imre; Hollósi Antal Gábor Budapest, 2014. november 23.
Jobbra Horváth Imre (MSZP), balra Hollósi Antal Gábor (Fidesz-KDNP) jelölt választási plakátja Újpesten az időközi országgyűlési választás napján, 2014. november 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2014. november 23. Jobbra Horváth Imre (MSZP), balra Hollósi Antal Gábor (Fidesz-KDNP) jelölt választási plakátja Újpesten az időközi országgyűlési választás napján, 2014. november 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,79 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A nem végleges összesítés szerint valamivel több mint 26 ezren voksoltak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg.

Elsöprő győzelmet aratott az MSZP Újpesten Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka (7975 szavazat), míg Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százaléka (2554) szavazott, Kanász-Nagy Mátét, az LMP jelöltjét 5,04 százalék (1310) támogatta.

Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltje a szavazatok 2,52 százalékát, Janoviczki Imréné, a Magyar Munkáspárt jelöltje 0,33 százalékát, Ács László, a Zöldek Pártja jelöltje 0,32 százalékát szerezte meg.

Szepessy Zsolt (független) 0,25 százalékot, Sztojka Gyöngyi (független) 0,17 százalékot, Tanay Gábor (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 0,11 százalékot, Busi Erika (független) 0,09 százalékot, Galyas István (független) 0,04 százalékot, Samu Lászlóné (független) 0,02 százalékot szerzett.

A feldolgozottság vasárnap este 98,79 százaléknál "megállt", ennek az az oka, hogy az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott 15 voksot is.

Kiss Péter halála miatt kellett szavazni

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert az áprilisban megválasztott Kiss Péter a nyáron elhunyt. A szocialista politikus tavasszal 5 százalékkal nyert, most ez a különbség megnégyszereződött, igaz kisebb részvétel mellett. A mostani szavazáson a Jobbik és az LMP is kevesebb szavazatot kapott, mint áprilisban.

Reagált a Fidesz

A várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben az újpesti időközi országgyűlési választáson - reagált a Fidesz-frakció szóvivője a Magyar Szocialista Párt jelöltje, Horváth Imre választási győzelmére.

Tuzson Bence azt írta: az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt, a tavaszi választáson ugyanis szintén az MSZP színeiben nyert mandátumot Kiss Péter.