Kiss Péter utódját keresik Újpesten

Vágólapra másolva!
Ma tartják az időközi országgyűlési választást a főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében, amely Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét fedi le. A választáson mintegy 78 ezren vehetnek részt, szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet.
Vágólapra másolva!

Továbbra is csekély a választási kedv, ugyanis A választásra jogosultak 28,93 százaléka, 22 580 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson 17.30-ig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Ez a részvétel több mint a felével elmarad az árpilisi országgyűlési választásokon mért aránytól, akkor ugyaneddig a jogosultak 48,1 százaléka (37 818 választó) szavazott.

Délelőtt 9 órakor a választók 3,37 százaléka, 2632 ember járult az urnákhoz, áprilisban ugyanekkor a jogosultak 7,13 százaléka (5602 választó) szavazott.

A Kiss Péter szocialista képviselő júliusi halála miatt kiírt időközi választásra 13 jelöltet vettek nyilvántartásba: öten függetlenként indulnak, van jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, a Zöldek Pártjának, a Magyar Munkáspártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek.

9 átjelentkező

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett, ezt kilencen tették meg.

Külképviseleten

Ahogyan áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak. A külképviseleti névjegyzékbe 17-en jelentkeztek: 8-an kívánnak voksolni Csíkszeredában, 2-en Londonban, és 1-1 választópolgár Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Dublinban, Szöulban, Berlinben és Barcelonában. Szöulban magyar idő szerint szombat este 10-kor kezdődött a szavazás az egy ide jelentkezett választópolgárnak.

Csütörtök éjfélig

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazatok ezt követően az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely - a borítékok felbontása nélkül - belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva azok titkosságát. (Vasárnap este, a szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolják össze a voksokat, hanem leragasztják az urna nyílását, és a helyi választási irodába szállítják az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik.)

Nincs érvényességi küszöb

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.