Több ezren voltak a pedagógustüntetésen

EMMI pedagógus tüntetés  szakszervezet
Mintegy kétezren vonultak az Akadémiától a Parlament érintésével az Emmi Szalay utcai székházához a Pedagógusok Szakszervezetének tüntetésén, amit a magyar közoktatás napján a kormány jövő évi költségvetési javaslata ellen hirdettek meg.
Vágólapra másolva!
Nem fogják hagyni az oktatás töntkretételét, többek között ezt üzenték a kormánynak a szombati pedagógustüntetésen. Petíciót is elfogadtak, és figyelmeztettek: a költségvetési tervezet tönkreteszi a gyermekek és az ország jövőjét.
Vágólapra másolva!

Himnusszal és verset mondó Kulka Jánossal indítottak a szombati pedagógustüntetés résztvevői. Az előzőleg a Szécheny téren, az MTA előtt gyülekező két-háromezres tömeg átvonult a Kossuth tér érintésével az EMMI épületéhez.

A hangulat eleinte visszafogott volt, a hangszórókból Koncz Zsuzsa dalai is szóltak, és sokan húztak fel fehér mellényt a pedagógus-szakszervezetek logójával, és ilyen zászlókat is lobogtattak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrkíséretben masírozó menet élén fúvosok zenéltek, a tömeg körülbelül fél óra alatt ért a Szalay utcába. A demonstrálók egészen a Kossuth térig megtöltötték a Szalay utcát, sokan buszokkal érkeztek vidékről.

Mintegy kétezren vonultak az Akadémiától a Parlament érintésével az Emmi Szalay utcai székházához a Pedagógusok Szakszervezetének tüntetésén. Fotó: Polyák Attila - Origo

Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség főtitkára kezdte a beszédeket.Ő azért jött el a tüntetésre, hogy 45 ország 13 millió tanárának és pedagógusának szolidaritását tolmácsolja a magyaroknak. Felszólította a magyar kormányt, hogy kezdjen egyeztetésbe a szakszervezetekkel, hiszen nem szerencsés egy ország közoktatását önkényesen átalakítani. A megfelelő oktatást a demokratikus országok egyik alappillérének nevezte.

A demonstráción felszólt a a netadós tüntetéseket is szervező Gulyás Balázs is, aki Orbán Viktor rendszerét fél-ázsiainak minősítve azt mondta, ki kell állnunk az európai színvonalú oktatásért.

Gulyás Balázs szerint Orbán Viktor rendszere "fél-ázsiai". Fotó: Polyák Attila - Origo

Szóba hozta és sérelmezte azt is, hogy Kósa Lajos épp akkor utazott Új-Zélandra, amikor a parlament a súlyos adókról és megszorításokról készül dönteni.

Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság főtitkára szerint "ámokfutás", amit a kormány művel a szakképzéssel. A korosztály kétharmada szakiskolákban tanul, ezekben az intézményekben 2010 óta nincs eszközbeszerzés, nincs pénz. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedig rugalmatlan, pénztelen és működésképtelen szervezet, ezen is változtatnia kellene a kormánynak. A tervezett reformok a társadalmi mobilitásnak állítanának gátat, hiszen ha a szakiskolákban kötelező lenne az emelt szintű érettségi vizsga, azt vagy nem tudnák teljesíteni a közismereti tantárgyakat csak heti 6 órában tanuljó diákok, vagy értékét veszítené a próbatétel.

Utolsó pillanat

"Ez az utolsó pillanat! Ha most nem akadályozzuk meg, nem lesz több esélyünk!" - ezt már Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta a köznevelést érintő átalakításokkal összefüggésben.

Galló Istvánné, a pedagógusok szakszervezetének elnöke. Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár november 22-e a közoktatás napja, nincs okuk ünnepelni, és ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetést és a köznevelést szerinte hátrányosan érintő változtatásokat, akkor visszafordíthatatlanul tönkreteszi a gyermekek és az ország jövőjét.

Az utóbbi időkben megszokott „Orbán takarodj”, és "Nem hagyjuk" jelszavak megszokott kántálásaival tarkított tüntetés végén a szervezők bejelentették, hogy petíciót fognak eljuttatni a kormányfőnek, a parlamentnek, és több vezetőnek, amelyben azt követelik, hogy

  • a parlament ebben a formájában ne fogadja el a jövő évi költségvetést,
  • minden eszközt vessenek be a gyermekszegénység ellen,
  • emeljék meg az oktatásban adminisztratív feladatkörben dolgozók fizetését is,
  • bármi további oktatási reform előtt egyeztessenek,
  • és vizsgálják felül az oktatási rendszert.
Galló Istvánné átadta az illetékeseknek a köznevelésről szóló, 8 pontból álló petíciót. Forrás: Polyak Attila

A több ezres tömeg aztán a Szózat hangjaira lassan oszlani kezdett. Végül a szervezők még tolmácsolták a rendőrség kérését, amely szerint hazafelé lehetőleg kerüljék el a Kossuth teret. Ezt heves füttykórus és fújolás fogadta, és párszázan az Országház elé vonultak. Végül lassan szétszéledtek és hazamentek a demonstrálók.