Harmincezerbe fájhat a nagyi pálinkája

Házi Pálinka főzés
Vágólapra másolva!
Egy fél liter házi pálinka is 30 ezer forintba kerülhet, ha a NAV adja róla a számlát. Az adóhatóság keményen büntet a zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű szeszes italok miatt, kétszer gondolja meg, hogy elhozzák-e az erdélyi nagyi meggypálinkáját. És az tudta, hogy a szomszédnak sem szabad ajándék házi párlatot vinni?
Vágólapra másolva!

Bár nem kimondottan a zárjegy nélküli pálinkára utaznak, bírságolnak miatta Nemzeti Adó és Vámhivatal ellenőrei: ahogy a Transindex egyik olvasója felháborodottan beszámolt róla, a magyar-román határon 20 ezer forintra bírságolták, miután gyanútlanul bevallotta a vámosoknak, hogy hét deci házi szilvapálinkát visz ajándékba egy pesti ismerősének.

A férfi fellebbezni szeretett volna, de erre azt a választ kapta, hogy akkor 30 ezer forint lesz a helyszíni bírság, és 15 napon belül teheti meg fellebbezését - számol be az esetről az erdélyi portál.

Minimum 30 ezer a bírság

Az eset több kérdést is felvet, például, miért lett volna olcsóbb fellebbezés nélkül a zárjegy nélküli pálinka, és miért kellene ismernie egy román állampolgárnak a magyar adóhatósági szabályokat.

Az ügyet bizonyítékok nélkül fenntartásokkal kezeli a NAV vám-és jövedéki szóvivője, de 30 ezres bírságot reálisnak tartja. Suller György Attila az Origónak elmondta, ez a minimum tétel, ha valaki egy uniós tagállamból zárjegy és eredetigazolás nélküli égetett szeszt hoz be Magyarországra, legyen szó akár csak fél liter pálinkáról is.

Egy fél liter házi pálinkáért is büntet a NAV, ha nincs rajta zárjegy Fotó: Polyák Attila - Origo

A büntetési tétel emelkedik, ha valaki növeli a tétet: minden liter után a meg nem fizetett jövedéki adó dupláját számítják fel pluszban - pálinka esetében ez 3340 forint, az italt pedig természetesen elkobozzák.

A mérgezések miatt büntetnek

Ez nem új történet: Románia 2007 óta tagja az EU-nak, a törvény azóta is érvényben van - tette hozzá a szóvivő, aki szerint a hatóságok így próbálják elkerülni, hogy ellenőrizetlen és veszélyes alkoholterméket hozzanak be az országba. Suller György Attila a csehországi tragédiát hozta fel példaként, ahol több ember is feketén behozott, metil-alkoholos italok miatt halt meg. Ha van zárjegy, a NAV égetett szesz behozatalából 10 litert, borból 90 litert engedélyez.

Mivel az adóhatóság nem kezeli kiemelt ügyként a kis mennyiségű szesz behozatalát vagy utaztatását, ellenőreik csak "mélységi ellenőrzés" során, szúrópróba jelleggel kutatnak pálinka vagy más ital után - ezt viszont nem csak a határon, hanem az ország egész területén megtehetik.

A szomszédnak se adjunk?

Utóbbit ajánlott észben tartania az otthoni pálinkafőzőknek is: saját lakásukban ihatnak barátaikkal, de a szomszédnak már nem érdemes ajándékozni a párlatból, mert az "ismeretlen eredetű" ajándék ital miatt is 30 ezer forintos bírság jár. Suller György Attila arra is figyelmeztetett, hogy a pálinkafőzésre vonatkozó szabályok négy év után hamarosan változhatnak, érdemes követni az ezzel kapcsolatos híreket