Lopják a kukáját? Fizetni fog

Vágólapra másolva!
Ha véletlenül ledarálja, felgyújtja, kutyaóllá alakítja, vagy esetleg ellopják a kukáját, akkor – budapestiként – kivételes helyzetben van, mert a szolgáltató ingyen pótolja. December 31-ig, jövőre viszont fizetnie kell.
Vágólapra másolva!

Az egész onnan indult, hogy egy titokzatos néni arról informált bennünket, a fővárosban lopják a tavaly óta egyre több helyen kiosztott szelektív kukákat, amiket aztán vidéken adnak el szép haszonnal, merthogy ott pénzért adják a szolgáltatók, ezért olcsóbb Budapestről „hozatni”.

Furcsa logika, mert ha pénzért is adják, egyszerűbbnek tűnik helyben lopni, de az is lehet, hogy létezik lokálpatrióta betyárbecsület. A titokzatos néni azt is mondta, ismer egy szállítót is, de amikor megkértük, adja meg a fuvaros elérhetőségeit, kihátrált a történetből.

Korábban is így volt

Megkérdeztük az FKF Nonprofit Zrt.-t, mi igaz a hírből: valóban, a hivatalosan tároló tartályoknak nevezett kukákat a budapestiek ingyen kapják, míg más településeken az ingatlantulajdonosnak kell megvenniük azokat.

A szelektív gyűjtés bevezetése előtt évente több száz tartályt loptak el a fővárosi ingatlanoktól, amelyeket minden esetben kártérítés ellenében pótolt az FKF.

A szelektív kukákat a fővárosban egy uniós projekt (Környezet és Energia Operatív Program) részeként helyezik ki. Az edényekre a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott megállapodás alapján december 31-ig van vagyonbiztosítás, így ha ellopják, az FKF ingyen pótolja azokat.

Meg kell téríteni

A biztosítási szerződés lejárta után az eltulajdonított kukák árát, hasonlóan a kommunális hulladékgyűjtő edények eltűnéséhez, kártérítésként kell majd megtéríteni a társaságnak, mert „az FKF-nek a Fővárosi Önkormányzattal kötött megállapodás alapján visszapótlási kötelezettsége van”, bármit is jelentsen ez.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kártérítés összege mekkora lesz, vagyis, hogy mennyibe kerül majd egy szelektív kuka. Mint az FKF-nél elmondták, várhatóan megegyezik majd a hagyományos kukák pótlási díjával, ami jelenleg 120 literes tartályoknál 8000, a 240 litereseknél pedig 13970 forint. A cégnél azt ígérték, amint meglesznek a pontos számok, közzéteszik a honlapjukon.

Keveset lopnak el

A történet vidékre lopós része, viszont ha igaz is, nem ölt jelentős mértéket: a közterület-fenntartó ügyfélszolgálata eddig összesen 183 szelektív tartály eltulajdonításáról kapott bejelentést, amely nem nagyobb mértékű, mint a házhoz menő szelektív projekt indulását megelőzően.

A cég eddig már közel 350 ezer szelektív hulladékgyűjtő tartályt szállított ki a házakhoz. Ebből másfél év alatt lopták el a 183-at (ami évi 120 darabot jelent). Ez a mennyiség az FKF szerint a kiadott tartályszámhoz viszonyítva minimális.