Orbán Viktor segítséget kért

A Magyar Állandó Értekezlet ülése Budapesten
A Magyar Állandó Értekezlet ülése Budapesten
Vágólapra másolva!
Magyarország azt kéri szövetségeseitől, hogy segítsék az országot a magyar érdekek érvényesítésében – mondta csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet budapesti ülésén Orbán Viktor miniszterelnök, a béke, az energiabiztonság és kereskedelmi lehetőségek hármasában összefoglalva a magyar érdekeket.
Vágólapra másolva!

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIII. plenáris ülésén a kormányfő azt mondta, kommunista kérdésfeltevés az, hogy kinek az oldalára kell állni. Azt a kérdést kell feltenni, mi a magyar érdek – fejtette ki, hozzátéve, szeretné, ha a nemzeti önérdekelvű gondolkodás a magyar külpolitikai gondolkodásban is megjelenne.

Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország gondolkodás nélkül teljesítette mindig a kötelezettségeit: a NATO tagjaként Magyarország elment Afganisztánba, az Egyesült Államok kérésére pedig Irakba. Most itt, Közép-Európában történnek dolgok, és azt várjuk el minden szövetségesünktől, hogy a magyar álláspontot képviseljék – fogalmazott.

A Magyar Állandó Értekezlet ülése Budapesten Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakképzés éve lesz a jövő esztendő a Kárpát-medencében – jelentette be Orbán Viktor. A kormányfő kifejtette: jelenleg mintegy 28-30 ezer diák vesz részt szakképzésben Kárpát-medence szerte magyar nyelvű oktatási intézményekben, az ő számukat szeretnék jelentősen növelni. Közölte azt is, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő fiatalok számára kárpát-medencei ösztöndíjprogramot indítanak. Orbán Viktor a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket elégségesnek nevezte.

A kormányfő szerint akkor sikeres a magyar külpolitika, ha a világ minden jelentős szereplője Magyarország sikerében érdekelt és ma "ebben a pozícióban vagyunk". A felszínen zajló politikai lökdösődések ne zavarják meg önöket - mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésének résztvevői előtt, hozzátéve: a mélyben erős, kölcsönös együttműködés alakult ki.