Horváth András: Joggal félnek sokan a bosszútól

Közfelháborodás Napja, Budapest, Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Megalakult az egykori NAV-os és társai korrupcióellenes akciócsoportja, hamarosan egyesületbe tömörülnek. Nyomást gyakorolnának a kormányra, hogy véget vessenek a '89 óta létező káros folyamatoknak, továbbá segítséget nyújtanának a korrupciót leleplezőknek, akik Horváth András szerint joggal félnek a hatalom bosszújától.
Vágólapra másolva!

Megalakult a hétfőn, a közfelháborodás napján a Kossuth téri tüntetésen Horváth András egykori NAV-ellenőr által bejelentett korrupcióellenes szövetség. A csütörtök délutáni esemény az Origónak nyilatkozó Horváth szerint még nem hivatalos megalakulás, inkább egyfajta zászlóbontás volt, mert a szervezetnek egyelőre neve sincs, az egyesületet pedig még több hét bejegyeztetni.

Az alapok már megvannak

Az biztos, hogy lesz korrupcióellenes szövetség és az ennek működési hátterét biztosító egyesület, mert a leendő alapítók többsége csütörtök délután megtartotta első ülését, amelyen az alapokról, a célokról megegyeztek – mondta az Origo kérdésére Horváth András, aki hétfőn, a közfelháborodás napján a Kossuth téren tartott tízezres tüntetésen jelentette be egy ilyen szervezet létrehozását.

Horváth András a közfelháborodás napján, hétfőn a Kossuth téren Fotó: Bielik István - Origo

„Tízen voltunk, de egyelőre nem mindenki nevét árulhatom el, annyit viszont mondhatok, hogy ott volt például Jávor István, Hadházy Ákos, Vágó Gábor és Vancsura István, valamint velünk van Karancsi Tibor is, de ő nem tudott eljönni" – mondta Horváth, hozzátéve: még több közismert ember is támogatja őket, ám egyelőre inkognitóban.

A kemény mag összeállt

A korrupcióellenes akciócsoport „kemény magjának" tagja tehát a Horváth által említett Jávor István, az ELTE docense, aki nemrég az Egyesült Államokban kapott díjat a korrupciót leíró tanulmányáért. Vancsura István szintén NAV-os volt: az egykori főosztályvezető Horváth korábbi, a korrupciógyanúkról szóló állításait megerősítve lépett tavasszal a nyilvánosság elé.

A csapat tagja Karancsi Tibor (jobbra) az olajügyeket kirobbantó volt rendőr is Fotó: Bielik István - Origo

Hadházy Ákos egykori fideszes politikus a szekszárdi trafikmutyi leleplezésével vált országosan ismertté, Vágó Gábor pedig az ex-LMP-s országgyűlési képviselő, aki „utcai harcosként küzd a korrupció ellen". Karancsi Tibor egykori rendőr pedig a 90-es években az olajügyek kirobbantásában volt főszereplő.

Segítenek másoknak is színre lépni

Az első találkozóról Horváth elmondta: egyetértettek abban, hogy kezdeményezésük célja másoknak is segíteni, hogy a nyilvánosság elé lépjenek a korrupcióra utaló bizonyítékaikkal, információikkal. Megjegyezte: sokan tudnak ilyenekről, de „félnek színre lépni, mert tartanak a bosszútól, és a jelenlegi körülmények között sajnos nem is ok nélkül".

A közfelháborodás napján tízezres tömeg mondott nemet az állami korrupcióra Fotó: Bielik István - Origo

Horváth jelezte: szervezetük nekik nyújt majd jogi és lehetőségei szerint anyagi segítséget is, mert ő maga is sok olyan egykori NAV-os kollégáról tud, aki nehéz helyzetbe került, miután távozott vagy távoznia kellett az adóhatóságtól. Hozzátette: emellett a korrupciót feltáró tevékenységet is folytatnának, honlapot is indítanának, és ott hoznák nyilvánosságra a tudomásukra jutottakat.

„Ezek a folyamatok nem most kezdődtek, hanem a rendszerváltás óta velünk vannak, de megálljt kell nekik parancsolni" – mondta Horváth András, aki szerint ez csak minél több eset feltárásával és a nyilvánosság segítségével lehetséges. Megjegyezte, már most nagy az érdeklődés a szervezetük iránt, több konkrét ügyről is érkezett hozzájuk bejelentés, amelyek közt „vannak régi és friss ügyek is".

Nyomásgyakorlás és partnerség

A formálódó korrupcióellenes szervezet Horváth szerint több hasonló szervezettel szorosan együttműködve nyomást tud gyakorolni a kormányra. A nyomásgyakorlás azonban nem cél, hanem eszköz – hívta fel a figyelmet –, mert a szervezetük valódi célja az lenne, hogy a mindenkori kormányoknak szakmai partnerei legyenek a korrupcióellenes harcban.

Horváth András: Nyomást gyakorolnának, hogy aztán partnerek lehessenek Forrás: MTI/Mohai Balázs

„Lesznek jogszabályi javaslataink is, hiszen például a bejelentővédelmi törvény nem szolgálja kellően a korrupciót feltárók biztonságát, továbbá a korrupció leleplezésére hivatott intézményrendszer is inkább az ilyen ügyek eltussolását segíti, semmint hatékonyan gátolja" – mondta a volt NAV-ellenőr. Horváth hozzátette: az a fő baj, hogy ezek az intézmények nem függetlenek.

Hetekig eltart az intézményesülés

A korrupcióellenes szövetség leendő alapítói első ülésüket ugyan megtartották, de hosszú út vezet még az intézményesüléshez – magyarázta Horváth, aki szerint még nevük sincs, hiszen például rájöttek, hogy van Korrupcióellenes Szövetség néven már létezik egy honlap az ő fényképeikkel, miközben azt nem ők hozták létre, és nem is tudnak róla. „Talán elterelés, provokáció" – mondta.

A tervezett pénteki sajtótájékoztatót Horváth szerint csak kedden tartják meg, addig még össze kell jönniük a nyitott kérdéseket tisztázni. Hozzátette: az egyesület megalakítása, az alapszabály, alapító okirat formába öntése „még hetekig eltarthat", ahogy a bejegyzésük is. Jó esetben csak hetekig – mondta Horváth a bejegyzésre, mert kicsit tart attól, hogy úgy járnak, mint a Kétfarkú Kutya Párt.