Pályázaton lett jegyző Lamperth Mónika

Lamperth Mónika ÉPÜLET felszólal HASZNÁLATI TÁRGY jegyzet képviselő Közéleti személyiség foglalkozása papírlap plenáris ülés politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY ülésterem Budapest, 2013. május 14.
Lamperth Mónika szocialista képviselő
Budapest, 2013. május 14. Lamperth Mónika szocialista képviselő felszólal az egyes elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáján a parlament plenáris ülésén 2013. május 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Pályázaton nyerte el a baloldali vezetésű XV. kerület jegyzői posztját Lamperth Mónika. A politikától visszavonult volt szocialista belügyminiszter az Origónak elmondta: mivel egyik poltikai oldalnak sincs többsége a képviselőtestületben, az egyik legfontosabb feladatának a konszenzus megteremtését tartja.
Vágólapra másolva!

Pályázaton nyerte el a posztot

Csütörtökön reggel teszi le hivatali esküjét Lamperth Mónika, aki a XV. kerület jegyzője lesz. A volt belügyminiszter az Origó érdeklődésére megerősítette: minden szükséges feltételnek megfelel, és több jelentkező közül, pályázaton nyerte el a posztot.

Lamperth Mónika két éve visszavonult a politikától Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lamperth Mónika kinevezéséről a DK-s Hajdu László polgármester döntött. Az önkormányzati törvény 2013-as módosítása nyomán ugyanis a polgármester saját hatáskörben dönthet a jegyző felmentéséről, illetve kinevezéséről, már nem szükséges ehhez a képviselőtestület hozzájárulása.

Elmélet után a gyakorlat vonzotta

Lamperth Mónika elmondta: Hajdu László szerda délután közölte vele a döntését, így csütörtökön reggel le is teszi az esküt. Megjegyezte: két éve döntött úgy, hogy a politikából kivonul, ezért se parlamenti, se önkormányzati képviselőként nem indult, és - noha jelölték - MSZP-s párttisztségeket sem vállalt.

"Visszatértem a szakmámhoz, hiszen közigazgatási szakjogász vagyok, egész életemben ezt műveltem 1981-től kezdve előbb megyei tanácsnál, majd megyei önkormányzatnál, majd a központi közigazgatásban, már politikusként, miniszterként" - sorolta.

Nemcsak tanítja, műveli is a szakmát

Lamperth Mónika immár ötödik szemesztere tanítja a helyi önkormányzatok című tantárgyat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így az elméleti tudását most a gyakorlatban is kamatoztathatja az önkormányzatnál.

Minden szakmai vizsgája, gyakorlata megvan, a pályázati feltételeknek megfelelt - szögezte le a leendő jegyző, aki kiemelte: pályázaton, több jelölt közül választották ki, személyes meghallgatásán is beszámolt terveiről a kerületi bizottságnak.

Konszenzust kíván teremteni

Kérdésünkre elmondta azt is: azután kereste meg Hajdu László polgármestert és jelentkezett a pályázatra, hogy a korábbi jegyző az önkormányzati választás után távozott az önkormányzattól, azóta pedig a poszt nincs betöltve.

Lamperth Mónika érdekesnek nevezte, hogy egyik politikai oldalnak sincs többsége a testületben, amit ő köztisztviselőként úgy értelmez, hogy a választók azt szeretnék, ha együttműködnének a felek. "Az a feladatom, hogy a testület törvényesen működjön, és segítsem a konszenzus létrejöttét" - mondta.

Jogász, cégvezető, miniszter

Az 57 éves Lamperth Mónika 1981-ben szerezett jogi diplomát a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Dolgozott a Somogy megyei tanácsnál, 1991-től a megyei önkormányzat jogi osztályvezetője, később az Alpok-Adria Ügyviteli Iroda igazgatója volt.

Az MSZP - amelynek alapító tagja, 1998-2000 között pedig elnöke volt - színeiben 1994-2010 között országgyűlési képviselő volt. Betöltötte a belügyminiszteri, majd önkormányzati és területfejlesztési miniszteri posztot, később szociális és munkaügyi miniszter volt.

Leendő munkahelyén, a XV. kerületben a 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció színeiben induló Hajdu Lászlót választották polgármesternek. A húsz tagú testületben tíz Fidesz-KDNP-s mellett nyolc baloldali - DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE-s -, egy jobbikos és egy LMP-s képviselő ül.