A nap, amikor nem mondott le Vida Ildikó

NAV
A tiltakozók másfél órát vártak, mire sorra kerültek
Vágólapra másolva!
Nem volt jó ötlet ma ügyeket intézni a NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatóságán. Az a néhány ügyfél legalábbis biztosan megbánta, akik reggel óta vártak sorukra az ügyfélszolgálaton. Valószínűleg nem tudták, hogy az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport délelőtt 10 órára országos akciót hirdetett meg. Aktivistáik sorszámot húztak, egyenként odamentek az ablakokhoz, majd feltették a kérdést: lemondott-e már a NAV elnöke. 
Vágólapra másolva!

Lemondott-e már Vida Ildikó? – ezt a mondatot valószínűleg egy ideig nem felejti el az a három ügyfélszolgálatos, aki szerda délelőtt a NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatásán dolgozott. Délelőtt 10 és fél 12 körül legalább húsz alkalommal hallhatták néhány polgári engedetlenséget hirdető aktivistától.

Az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport tagjai – Vágó Gábor volt LMP-s politikus vezetésével - sorszámot húztak a portán, leültek, és békésen vártak. Néhányan molinókat is ragasztottak a székekre, rajta a mondattal: vannak még tisztességes adózók. Az épület környékén négy rendőrt láttunk.

Az aktivisták délelőtt tízkor gyülekeztek a NAV Dob utcai székháza előtt Fotó: Bielik István - Origo

Sör, tea és piknik

„Úgy érezzük, már nincs más lehetőségünk. Törvényes keretek között szeretnénk megmutatni, hogy lehet tiltakozni Vida Ildikó és a NAV ellen” – mondta várakozás közben az Origo tudósítójának az egyik fiatal.

Volt idő beszélgetni, a dolgozók nem siettek, egy óra elteltével sem hívtak még senkit, pedig az aktivisták extra sorszámokat is húztak. A terem lassan megtelt, fogyott a tea és a kóla az automatából, és előkerült néhány doboz sör is. Egy idő után már a saját ügyüket intéző emberek is elégedetlenkedni kezdtek, két férfi odament egy ablakhoz, hogy panaszkodjon. Az ő sorszámaikat előre vették, az egyedül álldogáló biztonsági őr pedig erősítést kapott – már ketten néztek farkasszemet az üldögélőkkel. Egy hölgy hangosan veszekedni kezdett az aktivistákkal, mert másfél órája nem került sorra.

A tiltakozók másfél órát vártak, mire sorra kerültek Fotó: Bielik István - Origo

Veszekedő ügyintézők

Fél 12 után pár perccel végre csipogott az ügyfélhívó, de mielőtt az első aktivista odamehetett volna az ablakhoz, az ügyintéző veszekedni kezdett a sajtósokkal. Addig nem volt hajlandó fogadni az ügyfelet, amíg azok nem ültek vissza a helyükre, így csak négyszemközt lehetett vele beszélgetni.

Kérdésükre mindannyian ugyanazt a választ kapták: érdeklődjenek a NAV sajtóosztályán. Többen rákérdeztek arra is, vajon azok az állampolgárok ellenőrizhetik-e a saját adóbevallásukat, akik szerint arcátlanság, hogy Vida Ildikó vezeti a vizsgálatot az ügyben, melyben személyes érintettsége is felmerül. Az ügyintézők erre azt felelték, hogy önellenőrzést természetesen lehet kérvényezni.

Vágó Gábor több sorszámot is húzott. Fotó: Bielik Istvan - Origo

Az aktivisták folytatják

Vágó Gábor, az akciót vezető volt politikus szerint volt értelme az akciónak.

„Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a kormányban senki nem söpörheti a szőnyeg alá ezt az ügyet. Jó volt tapasztalni, hogy a másfél óra alatt közösség alakult ki. Nemcsak a sorszámot húzó tudatos adózók kezdtek beszélgetni egymással, hanem a saját ügyeiket intézők is” – kommentálta a történteket Vágó.

A NAV-ügyfélszolgálatokon dolgozók viszont fellélegezhetnek, bár a csoport a jövőben további akciókat is szervez, azok más jellegűek lesznek.

A szakszervezet kiborult

Nem mindenki örült azonban a tiltakozásnak. A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete korábban méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy a NAV egész testületét korruptnak állítják be a tüntetők és egyes politikusok.

A NAV több tízezer munkavállalója „hittel, becsülettel, és odaadással végzi munkáját annak érdekében, hogy az ország gazdasági rendjét fenntartsák, és a bevételek beszedését biztosítsák”. Ezért a szakszervezet azt kéri a politikusoktól, a demonstrációk szervezőitől, a média szereplőitől, illetve a magyar társadalom tagjaitól, hogy amikor véleményt mondanak a NAV-ról, akkor ezt vegyék figyelembe.