Feldarabolják Orbán ajándék repülőjét

kormánytagok, kormány, protokolláris események, italozás, borozás, pálinkázás, kormánytagok italoznak, a kormány és az ital
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) is részt vett Rudolf Schuster volt szlovák államfő (j) 80. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a Kassai Állami Színházban 2014. január 14-én.
Vágólapra másolva!
Darabokban szállítják el a Győr melletti Abdáról azt a régi repülőgépet, amelyet januárban ajándékozott Orbán Viktor kormányfő a volt szlovák államfőnek, Rudolf Schusternak. A gépet Kassán állítják ki.
Vágólapra másolva!

Fel kell darabolni

Megkezdték a szakemberek a Győr melletti Abdán annak a szabadban tárolt régi, Il-18-as repülőgépnek a szétdarabolását, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök még januárban ajándékozott Rudolf Schuster volt szlovák államfőnek.

Orbán Viktor idén januárban Rudolf Schuster 80. születésnapján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Egyelőre a szárnyakról leszerelték a négy rotort és a két motort, ezután, a hónap közepéig pedig a két szárnyat választják le a gép törzséről - mondta az Origónak a munkálatokat végző Bau-Trans Kft. munkatársa.

Éjszaka szállítják

Becsák Béla Ádám szerint a gépet azért kell darabokra szedni, hogy a szárnyakat és a törzset kölön tudják szállítani. A 3,6 méter átmérőjű és 36 méter hosszú géptörzs a motoroktól és a szárnyaktól megszabadítva így is 20 tonnás - tette hozzá.

Ezt az utat kell megtenni éjjel Abdáról Kassára a nagyméretű szállítmánnyal Forrás: Origo

A rakományt annak terjedelme miatt csak éjszaka, rendőri felvezetéssel és kis sebességgel haladva szállíthatják, ezért a november 17-én induló konvoj két napa alatt ér majd várhatóan úticéljához, Kassára. Ott állítják ki ugyanis az összeszerelés után egy műszaki múzeumban a gépet.

A Malév is használta

Az 1950-es években a Szovjetunióban az Iljusin-tervezőirodában kifejlesztett, négy légcsavaros gázturbinával felszerelt közepes hatótávolságú utasszállító repülőgépből 1960-1989 a Malév flottájában is repült néhány.

A muzeális értékű gépet Orbán Viktor a volt szlovák államfő 80. születésnapjára ajándékozta Rudolf Schusternak, amikor idén januárban Kassán járt az Európai Unió és a világ című elnöki szimpóziumon Schuster meghívására.