Narancs riasztást adtak ki több dunántúli megyére

Vágólapra másolva!
A viharos szél veszélye miatt csaknem az egész Dunántúlra narancssárga, másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken már a következő órákban előfordulhatnak óránként 90 kilométer feletti széllökések.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt hat megyében és Budapesten akár a harmadfokú, piros fokozatot is elrendelhetik. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 110 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Kemény lesz az éjszaka

Az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan éjjel éri el az országot, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett. A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen óránként 70-95 kilométer között várható, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg

. A meteorológiai szolgálat azt írta: szerdán napközben már nem várhatók 90 kilométeresnél nagyobb széllökések, általában 45-70 kilométeres széllökésekre lehet számítani a Dunántúlon és az ország középső részén.

Kitértek arra is, hogy a front előtt éjszaka a Dunántúlon helyenként intenzív zivatar is előfordulhat, felhőszakadás, viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék is várható. Szerda estig - a Tiszántúlt leszámítva - területi átlagban 20-45 milliméter csapadékra lehet számítani, a Dunántúl északi és középső részén, valamint az Északi-középhegység térségében azonban helyenként 50-60 milliméternyi is hullhat.