Megszólalt a NAV elnöke

Vida ildikó, nav elnöke
Vágólapra másolva!
Napok óta minden szerkesztőség az adóhatóság elnökét keresi, de úgy tűnik, egyedül az RTL-nek sikerült szóra bírnia. Vida Ildikó persze nem önszántából szólalt meg.
Vágólapra másolva!

Az RTL stábja ma a schwechati repülőtéren levadászta az adóhatóság meglehetősen nyugtalannak látszó elnökét. Vida Ildikó érzékelhetően nagyon meglepődött a stáb váratlan feltűnésétől. ‎Arra a kérdésre, hogy rajta van-e az amerikaiak tiltólistáján, azt válaszolta : "nem nyilatkozom, hagyjon békén, legyen szíves”.

Nem tudni, hova repült

Elmondta azt is, hogy nem kérdezte, és nem is fogja a kollégáit arról kérdezni, hogy ők szerepelnek-e a listán. Hozzátette: továbbra sem fog nyilatkozni az ügyről, mert nem akar politikai csatározások részese lenni. Az úti céljára vonatkozó kérdésre annyit válaszolt, hogy

Mint azt megírtuk, a szerdai kormányülésen megvizsgálták az egyik amerikai növényolajgyártó (Bunge Zrt., a Vénusz gyártója) jelzését az áfacsalások kapcsán. Többen előzetes letartóztatásban vannak, a kormány újabb információkat vár az amerikaiaktól.

Már nyomoztak

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a NAV 2013 decembere óta saját felderítő tevékenysége révén büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A Vénusz étolajat gyártó cég vezetősége korábban információkat adott át a NAV-nak, és ennek alapján indult nyomozás.

Nem derült ki, hogy hová utazik a NAV-elnök. Forrás: Origo

Ennek során feltárták, hogy ismeretlenek

Cukrot, kávét és étolajat hoztak be Szlovákiából, a kár 2 milliárd forint - fejtette ki a miniszter. Idén februárban 50 helyen, majd májusban újabb 400 helyen tartottak házkutatást. Ennek eredményeként sikerült a bűnszervezet vezetőjét azonosítani, jelenleg nyolcan vannak vizsgálati fogságban, négy ember előzetes letartóztatásban, míg négy embert közokirat-hamisítással vádolnak. A NAV együttműködik a szlovák és cseh hatóságokkal.

Varga Mihály segítséget vár

Varga elmondta, hogy arra kérik az amerikai nagykövetséget, ha tudomásuk van további korrupciós tevékenységről, hozzák nyilvánosságra, ezzel is segítve a magyar hatóság munkáját.

Ahogy az korábban elterjedt a magyar sajtóban, a Vénusz és Floriol étolajakat is gyártó amerikai Bunge lehetett az egyik cég, amelyik az áfacsalásokról értesítette az amerikai nagykövetséget, amely állításai szerint az ilyen ügyekkel kapcsolatos vizsgálata után tiltott ki hat a kormányzatban vagy ahhoz közel dolgozó magyar állampolgárt.