Internetadó: figyelemelterelést szolgálhat a kormány terve

internet
Vágólapra másolva!
A teljes blogszféra, valamint a jobboldalhoz kötődő sajtótermékek is élesen kikeltek a kormány által bevezetni szándékozott internetadó ellen. Stumpf András szerint a net volt a véleményszabadság egyetlen megmaradt szigete, míg az egyik blog úgy látja, a Fidesz végérvényesen elkötelezte magát a nyugdíjas korosztályt rezsicsökkentéssel kilóra megvevő politika mellett.
Vágólapra másolva!

Mind a jobb-, mind a baloldali publicisták körében óriási vihart kavart a kormány tervezett internetadója. Stumpf András, a Heti Válasz újságírója szerint a kormány ezzel nem csupán korábbi álláspontját köpi szembe, de a diktatúrázásnak is friss, ropogós ágyneműt terít. A publicista azt a kérdést is föltette: „hogyha valami működik, olcsóbban, normálisan, kiszolgálva a fogyasztók igényét, abba feltétlenül bele kell nyúlni? Meg kell adóztatni? Azt, amit csak hagyni kellene működni?”

Stumpf úgy látja, a net volt a véleményszabadság egyetlen megmaradt szigete, de most a kormány jól megdrágítja az előfizetést, nehogy a polgár ott olvasgassa-hallgassa az ellenzék hősies hangját. Hacsak nem ezt akarják tényleg, akkor nem értem, fel nem foghatom ezt a legújabb pálfordulást – tette hozzá.

Forrás: AFP/Karen Bleier

Visszatérnek a 80-as évek?

A jobbegyenes blog szerint olyan világ felé haladunk, ahol visszatér a 80-as évek hangulata az ötven megás, hangalámondásos, recsegős filmekkel, és ahol román, szerb, szlovák „üzletemberek” csencselnek a wifikkel a határ mentén. „Nem elég, hogy a Kit tiltottak ki ma? című amerikai-magyar szappanopera lassan barátok közti magasságokban szárnyal, és a falus ferenci értelemben vett facepalm-ellenzék „hídfoglalással” aranyozza be délutánunkat, a Fidesz olyan seggszájat rajzolt magának, hogy Klapka Gyuri bácsi dodzsem pályája be se fér a napi TOP 3-ba.

Hadüzenet a fiataloknak

A blog szerint a Fidesz végérvényesen elkötelezte magát a nyugdíjas korosztályt rezsicsökkentéssel kilóra megvevő politika mellett. Az internet megadóztatása ugyanis elsősorban a fiatalok és középkorúak elleni hadüzenet, ami a családi adókedvezmény bővítésével való kecsegtetés mellett sem ígér sok jót ennek a korosztálynak hosszú távon – tették hozzá.

„Az internetadó a 21. század szesztilalma, amely épp annyira értelmetlen, mint betarthatatlan.” Egy kicsit még mindig bízunk benne, hogy ez egy rossz vicc, merész figyelemelterelés, akármi. Ha nem, akkor újra lehet nézni a gyorstalpaló barikádépítő tanfolyamokat a YouTube-on. Kis felbontásban persze – olvasható a blog oldalán.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Elmehet az internetadón

A Pécsi Újság „Kedves Fidesz” címen jelentetett meg publicisztikát. Ebben többek között arról írnak, hogy egyszerűn arról van szó, hogy ami eddig bejött a rezsicsökkentésen, az el fog menni az internetadón. „Mármint nekünk pénzben, nektek meg politikailag.” Asszem elég direktben fogalmaztam. Ha mégsem, és lenne aki további érveket vár, hívjon nyugodtan, tudjátok a számom – olvasható a publicisztikában.

Tovább szakadhat a magyar társadalom

A Kettős Mérce blog arról írt, hogy minden épeszű kormánynak az lenne a célja, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye az internetet, kiépítse a szükséges infrastruktúrát, és saját működését is nyitottabbá, demokratikusabbá tegye általa. A szolgáltatás árának ilyen szintű növelésével azonban gyakorlatilag épp az ellenkező irányt jelölte ki Varga miniszter úr.

A blog szerint nemcsak a dinamikusan fejlődő technológiák gazdaságra gyakorolt pozitív hatását gátolja, de ami még súlyosabb, hogy az adónem kivetésével a társadalom túlnyomó többségétől veszi el a legolcsóbb információs és szórakozási formát. „

Őszintén, ki engedheti meg magának, hogy tízezret fizessen ki havonta az internetért?” Az eddig kiszabott ár még viszonylag alacsony belépési küszöböt teremtett meg, igaz, még így is túl sok volt az olyan háztartás, amely nem engedhette meg magának az internetbérletet, de ezentúl ez a küszöb sokkal magasabb lesz, a gazdaságilag amúgy is egyenlőtlen magyar társadalom szétszakítottsága pedig tovább erősödik – olvasható a blogon.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Németh Szilárd már feni a kést

Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője szerint a megkezdett gigabájtonként 150 forintos adó elképesztően brutális. Akkor is brutális, ha lesz felső korlátja a havi adótehernek – a kormány által benyújtott előterjesztésből ez jelenleg nem következik.

Ráadásul még a fülünkbe csengenek a Fidesz adóemelés-ellenes korszakának szólamai, például 2008-ból: „a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik”. Németh Szilárd meg már alighanem feni a kést, hogy elbánjon mindazokkal, akik rezsicsökkentés-ellenes magatartást tanúsítanak – állapítja meg a publicista.

Csak figyelemelterelés?

Azért ne felejtsük el, hogy az internetadó mostani „bevetése” részben arra kell a Fidesznek, hogy elvigye a figyelmet a kormányzati korrupciós ügyekről és az ezzel összefüggő USA-ból való kitiltásokról – olvasható Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselőjének legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke szerint „most ugyanis nem egy iparágat, egy szakmát, vagy egy szűk érdekcsoportot fenyegetett meg a Fidesz, hanem az egész társadalmat. És ami a legrosszabb, hogy közben kiderült, hogy baloldali lejáratókampány és liberális világösszeesküvés sem kell ide: ezek tényleg maguktól ilyen inkompetens idióták” – áll a politikus Facebook-bejegyzésében.