Átdátumozásokat, határidő-módosításokat talált a Kehi a civileknél

Vágólapra másolva!
Több bűncselekmény gyanúja is felmerült.
Vágólapra másolva!

Több bűncselekmény gyanúja merült fel a Norvég Alap civil pénzeinek elosztásakor, írja a Magyar Nemzet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálati eredményeire hivatkozva. A Kehi hatvanhárom projekt közül hatvanegyben talált szabálytalanságot. A leggyakoribb az volt, hogy a projektek megvalósításának a határidejét utólagosan vagy a szabályzat ellenében módosították. Hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, költségvetési csalás gyanújáról ír a lap.

A forrásokat elosztó Ökotárs és a többi alapítvány el akarta tüntetni a terhelő adatokat, látszólag az alapkezelését felügyelő brüsszeli iroda együttműködésével. A Magyar Nemzet szerint a Kehi jelentése részletesen bemutatja, hogy ezt miként próbálták megtenni, és a forrásokat elosztó szervezetek vezetői közötti levelezésekből idéznek.

A lap szerint a norvég nagykövetséggel is rendszeres volt a kommunikáció, állítólag előfordult, hogy a nagykövetség egyik munkatársával egyeztetettek bizonyos dokumentumok visszadátumozásáról, illetve szóba került, hogy oda vigyék azokat a dokumentumokat, amelyeket nem szeretnék, ha a hatóságok birtokába kerüljenek. Problémásnak találta a Kehi a pályázatok pontozási rendszerét is.

A jelentés szerdán kerül a kormány elé, és várhatóan a héten nyilvánosságra hozzák. Tartalmát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már ismeri.

A Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit kezelő alapítványoknál még májusban rendelt el Kehi-vizsgálatot a kormány. Először azzal gyanúsították meg őket, hogy a norvég alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civilszervezeteket támogattak. A hatóságok azután a Kehi vizsgálata alapján korábban hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket, akikre szeptember elején nagy visszhangot kiváltó rendőri akcióval csaptak le, majd egyetlen működő civil szervezet maradt, mert a többiek adószámát felfüggesztették.

Az alap őszi pályázati kiírásaira tízszeres volt a túljelentkezés.

A civilek határozottan visszautasították a vádakat, és vitatják az ellenőrzés jogszerűségét. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatják, Móra Veronikával, a norvég pénzeket kezelő egyik szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetőjével készült interjúnkat pedig itt találja.