Vágólapra másolva!
Várhatóan nőt jelöl eddigi két helyettese mellé harmadiknak Tarlós István. A főpolgármester-helyettesek megválasztása november közepéig húzódhat, mivel az eredmények óvása miatt egyelőre nem tarthatják meg az új budapesti közgyűlés alakuló ülését.
Vágólapra másolva!

Csakúgy, mint eddig, most is kizárólag a jobboldalhoz sorolható „jobbkezei" lesznek Tarlós István főpolgármesternek – értesült városházi forrásból az Origo. Megtudtuk azt is, hogy a posztját a választáson minden eddiginél kevesebb támogató vokssal megőrző Tarlós szakít a „macsó" hagyományokkal, és három helyettese közül egynek nőt szemelt ki.

Két régi ismerős

Az új, ötéves ciklusban az eddigi néggyel szemben csak három helyettese lesz Tarlós Istvánnak. Legalábbis ő maga több nyilatkozatában is három leendő segítőről beszélt: egyikük a fejlesztési, másik a pénzügyi, gazdasági és vagyoni kérdésekért felelne, a harmadik pedig a humán területekért lenne felelős.

A Fidesz minapi kampányértékelőjéről Tarlós István hiányzott, üzenetét leendő helyettese, Szeneczey Balázs olvasta fel Fotó: Polyak Attila - Origo

Városházi forrásaink szerint a fejlesztésekért felelős helyettes továbbra is Szeneczey Balázs lesz. A 39 éves jogász 2012 nyarán lett a főpolgármesteri kabinet vezetőjéből Tarlós külsős – vagyis nem közgyűlési képviselő – helyettese, a mostani kampányban pedig a kampányfőnök volt. Igaz, Tarlós visszafogott kampánnyal indult a választáson.

Bagdy Gábort az új ciklusban is a pénzügyi terület felügyeletére kérheti fel a főpolgármester Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A pénzügyi portfóliót szintén régi emberére, a KDNP-s Bagdy Gáborra bízhatja Tarlós, miután az előző ciklusban is az 57 éves közgazdász vitte ezt a területet. Bagdyt csak azért indították esélytelen polgármesterjelöltként a XIII. kerületben, hogy veszítsen, és a kompenzációs listáról bejusson a közgyűlésbe és mandátumot szerezhessen.

Egy új arc

Mivel az összeférhetetlenségi szabályok szerint kerületi polgármester nem lehet főpolgármester-helyettes, utóbbiakat csak a kompenzációs listán a közgyűlésbe jutott tagok vagy külsősök közül lehet kinevezni. Bagdy lesz a kompenzációs listás belsős, Szeneczey és a harmadik helyettes pedig a nem képviselő, külsős.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott mellett a Századvég Alapítvány Nemzeti Érdek című folyóiratának bemutatóján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Értesüléseink szerint Tarlós – szakítva az elmúlt ciklus hagyományaival – ezúttal nőt nevezhet ki helyettesének, méghozzá az előző ciklusban Fidesz–KDNP-s fővárosi képviselő, ám most mandátumhoz nem jutott, tehát külsős Szalay-Bobrovniczky Alexandrát. A rendszerváltás óta egyetlen nő volt főpolgármester-helyettes: az SZDSZ-es Szolnoki Andrea 1994–2006 között dolgozott Demszky Gábor mellett.

Századvéges férj

A tavaly még Szentkirályi Alexandra nevet viselő leendő új helyettes idén már hivatalosan is a férje vezetéknevét használta, a vagyonnyilatkozatát is Szalay-Bobrovniczky Alexandra Évaként töltötte ki. A férje ugyanis Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Orbán-kormánynak rendszeresen dolgozó Századvég-csoport egyik vezetője, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese.

Orbán Viktor egy, a Századvég által szervezett konferencián beszél Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ő testvére pedig Szalay-Bobrovniczky Vince, akit nyár elején hazahívtak a bécsi nagyköveti posztról, és a külügyi tárca európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárává léptették elő, majd pár hónappal később, Szijjártó Péter miniszteri kinevezése után hátrébb vonták, azóta uniós ügyekért felelős főosztályvezetőként dolgozik a minisztériumban.

A3-as és út az emírségekbe

Legutóbb talán akkor került a hírekbe Szalay-Bobrovniczky Alexandra, amikor tavaly ősszel a fővárosi közgyűlés ülésén civilek tüntettek a hajléktalanok kriminalizálása, közterületekről való kitiltása ellen, az Index.hu tudósítása szerint pedig a Városházára érkező képviselő azért bosszankodott, mert az Audi A3-asával nem fért be a bejáraton az LMP sajtótájékoztatója miatt. (Vagyonnyilatkozatában egyébként akkor sem és azóta sem szerepelt ilyen jármű.)

Korábban, 2012 januárjában pedig azért lehetett találkozni a leendő főpolgármester-helyettes nevével, amikor tagja volt annak a magyar delegációnak, amely az Egyesült Arab Emírségekbe utazva titokzatos tárgyaláson vett részt.

A dobozt Habony Árpád tartja, mögötte Rogán Antal, a háttérben Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a jobb szélen a felesége Forrás: http://www.daijiworld.com/

Mint az Origo akkor beszámolt róla, az utazáson részt vett Habony Árpád, a miniszterelnök egyik legközelebbi nem hivatalos munkatársa, Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának akkori fideszes elnöke, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a felesége. Azt állították, hogy magánúton jártak ott, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig annyit mondott: "Fényképeztek, mi mosolyogtunk, ennyi történt."

A jól kereső képviselő

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesként bruttó 700 ezer forint körüli összeget kereshet majd, bár korábban sem volt rossz jövedelme.

A leendő új helyettes Forrás: Fidelitas

Az előző ciklusban volt olyan időszak, amikor fővárosi képviselői juttatását csaknem félmilliós összeggel tudta havonta kiegészíteni a Fidelitas I. kerületi elnöki tisztségéből előrelépett képviselő.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra 2011-ben például négy fővárosi cégben viselt felügyelőbizottsági tisztségével havonta 460 ezer forintot keresett, tavalyra viszont már csak egy ilyen megbízatása maradt a BKK egyik cégénél, havi 200 ezres juttatással.

Legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint ugyanakkor nincs jelentősebb vagyona: egy I. kerületi társasházi lakásnak felerészben, egy IX. kerületinek pedig egyedüli tulajdonosa. Amúgy se tartozása, se megtakarítása.

A városmarketing érdekli

Tarlós István leendő helyettese városházi forrásaink szerint nyár közepe óta készül új megbízatására. Papíron a humán területet kapná, de őt magát a turizmusfejlesztés és a városmarketing témája érdekelné, ezzel foglalkozna szívesen. A humán portfólió ezenkívül igazából a kulturális területet öleli már csak fel, hiszen a fővárosi fenntartású kórházak állami kezelésbe vételével az egészségügyi terület okafogyottá vált.

A fővárosi közgyűlés ülése, balra a pulpituson ülnek a főpolgármester-helyettesek Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nem mintha a többi leendő helyettesnek túl sok dolga akadna. Ami Szeneczey Balázs portfólióját, a fejlesztéseket illeti, a legfontosabb, jelentős összegű budapesti beruházások többségéért továbbra is külön kormánybiztos, Fürjes Balázs felel. Bagdy Gábornak sincs sok mozgástere, hiszen a főváros mintegy 300 milliárd forintos éves költségvetésének jelentős része csak átfolyik a fővárosi önkormányzaton, szabadon elkölthető forrás, amivel igazán tervezni lehetne, gyakorlatilag nincs.