Orbán Viktor megígérte a vétójogot Tarlósnak

önkormányzati választás 2014 fidesz tarlós istván
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök megígérte Tarlós Istvánnak a vétójogot. A főpolgármester azt mondta, ha ez mégsem teljesülne, akkor nem mondana le. 
Vágólapra másolva!

Tarlós István a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt: vannak, akik kétségbeesetten küzdenek a vétójog ellen – legalább egy ember a Fideszben is –, holott ez nemcsak a főpolgármesterre vonatkozik, hanem a vétójogot a többi polgármester is megkapná.

Tarlós Istvánnak megígérte a kormányfő a vétójogot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy közvetlenül választott polgármestertől elvárják a választók, hogy bizonyos igényeknek eleget tegyen, és nincsenek tisztában „olyan intrikákkal és mögöttes akadályokkal”, amelyek ezen jogos elvárások teljesítését lehetővé vagy lehetetlenné tennék, jelentette ki, hozzátéve: ma a polgármester mozgástere lényegesen kisebb, mint a közvélemény előtti felelőssége.

A főpolgármester közölte: Orbán Viktor miniszterelnök megígérte neki a vétójogot. Ha ez nem teljesülne, akkor az „a helyzet átgondolására késztetné”, ami szerinte nem feltétlenül lemondást jelent. Akkor tisztázni kell a polgármester szerepét, mennyiben függnek tőle az események, „mennyire inkább konspiratív, hátsó, füstös szobákban való szervezkedések alapján dőlnek el dolgok” – mondta Tarlós István.

Hozzátette azt is, hogy az előző ciklussal ellentétben a legnagyobb jóindulattal és kompromisszumképességgel áll a kerületi polgármesterekhez. Azt mondta, vannak teoretikus problémák, ezek részleteibe azonban nem kívánt belemenni.

Azt is mondta, hogy sokat hall arról, hogy a kerületi polgármestereknek a fővárosban a saját kerületüket kell képviselniük. Ha ez valóban így lenne, és ez szabna fazont a működéshez, az nagyon nagy baj lenne, abból kaotikus állapotok keletkeznének – hangoztatta a városvezető, hozzátéve: rajta kívül 19 Fidesz–KDNP-s lesz az új közgyűlésben, és rájuk ez „borzasztó felelősséget róna”.