A kitiltás örökre szólhat

Simonyi András SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA FOTÓ FOTÓTÉMA épület belső filmstúdió Etyek, 2008. június 5.
Simonyi András elnök a Korda Filmstúdióban.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Etyek, 2008. június 5. Simonyi András elnök a Korda Filmstúdióban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Örökre kitilthatják az Egyesült Államokból a korrupcióval gyanúsított magyar üzletembereket és közszereplőket - erről a listáról valószínűleg nem lehet lekerülni - mondta el az Origónak Simonyi András. A volt washingtoni nagykövet szerint Magyarország nagyon veszélyes játékot játszik, amikor az USA-val folytat diplomáciai csatározást - a harc legvalószínűbb következménye a teljes elszigetelődés lesz, ami kemény gazdasági következményekkel járhat.
Vágólapra másolva!

Rossz ötlet volt az Egyesült Államokkal ujjat húzni, Magyarország megnyerhetetlen csatába kezdett a világ legnagyobb szuperhatalmával szemben, és ez csak szerencsétlen véget érhet, nem csak a kormányra, de az országra nézve is - mondta az Origónak Simonyi András.

A vörös vonal

A kérdésre, hogy mi hangozhatott el André Goodfriend, az USA magyarországi ideiglenes ügyvivőjének külügyminisztériumi meghallgatásán, Simonyi András úgy felelt: nem a beszélgetés témája a fontos, hanem az, miként fajulhatott el idáig az eddig szövetségesként számon tartott magyar kormány és az Egyesült Államok kapcsolata. Egy ilyen meghallgatás az utolsó, vörös jel a diplomácia nyelvén - a túlzó lépéssel a magyar fél pedig csak mélyíti az ellentéteket.

Bekérették a külügyi tárcához André Goodfriendet, USA magyarországi ideiglenes ügyvivőjét Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem tegnap kezdődött

A nemzetközi konfliktusnak voltak előzményei: a diplomata szerint az amerikai-magyar viszony jó ideje éleződött, és csak az nem vette észre a helyzet romlását, aki nem ért a diplomácia nyelvén, vagy nem akart tudomást venni az egyértelmű üzenetekből. Simonyi András szerint hiba volt figyelmen kívül hagyni Bill Clinton üzenetét - Amerika máig egyik legnépszerűbb és befolyásosabb politikusáról van szó - a clintoni figyelmeztetést pedig követte Barack Obamáé is. Az amerikai diplomácia lassan lép, de akkor nagyot, a mélyülő konfliktus után nehéz lesz meggyőzni őket baráti szándékainkról.

Az önámítás burka

Simonyi András úgy fogalmazott, a magyar kormány a politikai önámítás burkában él, és illúzióit követi, amikor figyelmen kívül hagyja az egyre erősebb figyelmeztetéseket. Ennek pedig nagyon rossz vége lehet: a szuperhatalommal vívott nyilatkozatháború során Magyarország egyébként is laza nemzetközi kapcsolatai is felbomolhatnak, ami elriasztja a nyugati befektetőket.

Simonyi András szerint magyar kormány a politikai önámítás burkában él Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Gyakran beszélek fideszes politikusokkal, akik tátott szájjal nézik a fejleményeket -elégedetlenek a helyzettel, de nem tehetnek semmit"- tette hozzá az Amerikában élő diplomata.

Ez a tiltás örökre szólhat

A tíz magyar állampolgár USA-ból való kitiltása Simonyi András szerint annál is kínosabb, hogy a magyarok vízummentességet élveznek az Egyesült Államokkal szemben.

Az amerikai vízummentességi megállapodást még Draskovits Tibor volt igazságügyi miniszter és April H. Foley nagykövet írta alá 2008-ban Forrás: MTI

A volt nagykövet ugyanakkor hangsúlyozza: a beutazási tilalom nem a diplomáciai konfliktus része, azt nem is az amerikai külügy, hanem a helyi pénzügyminisztérium kezdeményezte. Az 1977-ben elfogadott, külföldiekre vonatkozó antikorrupciós törvény szerint ugyanis minden amerikainak jelentenie kell, ha külföldi, szervezetek korrupciós törekvéseit észleli. Ez nem opcionális, fiókból előhúzható lehetőség volt, hanem törvény által előírt kötelesség – emelte ki Simonyi András, aki úgy tudja, a beutazási tilalom örökre szól, erről a feketelistáról nem lehet lekerülni.

A tiltott tízek

A diplomata szerint az amerikai hatóságok nem fogják nyilvánosságra hozni a kitiltott személyek neveit, mivel a névhez való jogokat nagyon szigorú törvények védik.

Simonyi András

Simonyi András 1995-től 2002-ig volt a NATO magyar nagykövete. Jeszenszky Géza korábbi amerikai nagykövet távozását követően Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök Simonyi Andrást kérte fel a tisztség betöltésére. 2007-ig képviselte hazánkat az Amerikai Egyesült Államok magyar nagyköveteként. 2006-ban elment a Colbert Report című amerikai esti show-műsorba, ahol megmutatta a gitártudományát is.

Az Index úgy tudja, NAV három vezetője került az Egyesült Államokban feketelistára: Vida Ildikó, a NAV elnöke, egyik helyettese, valamint a hatóság egyik főosztályvezetője. Vida Ildikó már az első Orbán kormány idején, 1999-2002 között vezette az adóhatóságot, 1998-99 között pedig elnökhelyettes volt.