Szijjártó a választási kampánnyal magyarázza a támadásokat

Szabó László; Szijjártó Péter Budapest, 2014. szeptember 20.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés külügyi, európai ügyek, gazdasági és nemzeti összetartozás bizottsága együttes ülésén a Par
Budapest, 2014. szeptember 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés külügyi, európai ügyek, gazdasági és nemzeti összetartozás bizottsága együttes ülésén a Parlament Delegációs termében 2014. szeptember 20-án. Jobbra Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Saját maga hozta elő ingatlanvásárlását Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter egy szerdai rendezvényen, ahol a tárca új államtitkárait mutatták be. A politikus addig nem tud nyilatkozni a várható rezsiköltségekről, ameddig nem költöznek be az ingatlanba.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter dunakeszi luxusházával kapcsolatban szerdán megismételte, hogy a 167 millió forintos vételárból 68 millió forint volt a személyes megtakarítása, 10 millió a feleségéé, szintén 10 millió a felesége szüleié, a maradék 79 milliót pedig a szülei biztosították. A miniszter elmondása szerint „mindig büszke lesz arra, hogy a szülei sikeres építőipari céget hoztak létre”, vagyonuk ennek eladásból származik.

Szijjártó az egy hete zajló támadássorozatot az önkormányzati választási kampánynak tudja be, valamint annak, hogy sokakat meglepett, hogy a miniszterelnök őt nevezte ki külügyminiszternek.

Szijjártó Péter háza Dunakeszin Forrás: Origo

Visszautasít minden támadást

A tárcavezető hangsúlyozta: az ügyben neki egy dologgal kell elszámolnia, azzal, hogyan, milyen forrásból vásárolta az ingatlant, és ezt – mondta – már többször megtette. Törvényesen, széleskörű családi összefogással sikerült megvásárolni az ingatlant, de bármilyen hivatalos szerv bármilyen hivatalos eljárásában az ezzel kapcsolatos dokumentumokat rendelkezésre bocsájtja, ha kell.

Szijjártó kiemelte: a szülei nem politikai szereplők, ezért visszautasít minden támadást, amely ellenük irányul. Nagy baj lenne, ha a 21. századi Magyarországon bárkinek azért kellene szégyenkeznie, mert a szülei sikeresek, és biztos gazdasági hátteret építettek fel a gyerekeiknek és az unokáiknak – vélekedett.

Nem fog ész nélkül fűteni

Arra a kérdésre, hogy korábban luxusbaloldali címkével illette a szocialistákat, azt felelte: az egy politikai kérdés volt, és az illető személyek családi hátterére semmilyen megjegyzést nem tett.

A külügyminiszter szerint teljesen alaptalanok azok a sajtóban megjelent hírek, hogy a ház lakható területe 700 négyzetméter lenne, mivel az csupán 333 négyzetméter. Ennek a rezsiköltsége pedig távol van a félmillió forinttól.

A jövőben nem tervezi fűteni a teraszát, vagy éppen a pincéjét. A külügyminiszter csak akkor tudja megmondani, hogy mekkora a rezsiköltség, ha már beköltözött az ingatlanba, majd hozzátette, hogy „nem fog ész nélkül fűteni”.