Megnyílt, de nem nyílt meg a Lánchíd utca

Lánchíd utca
Vágólapra másolva!
Harmadszor is átadták a Lánchíd utcát, de nem érdemes pezsgőt bontani, mert a kint lévő táblák szerint mindkét végéről tilos behajtani, kivéve a célforgalomnak. Lézengő munkások, néhány busz és taxi, szilikózistól fuldokló turisták. A buszok huszárosan oldják meg a szűk utca problémáját: a kerékpársávra hajtanak, hogy elférjenek egymás mellett.
Vágólapra másolva!

Rőzsedalok gyúltak a szívünkben szerda reggel, mert harmadszor is átadták a Lánchíd utcát. Igaz, ez még a reggeli órákban sem volt egyértelmű, mert az I. kerületi önkormányzat átadta ugyan, de a Fővárosi Kormányhivatal közlekedési felügyelete kedd délután a helyszíni szemlén kijelentette, nem ad engedélyt erre.

Behajtani tilos!

Kivéve célforgalom Forrás: Origo

Csoda történt? Igen is meg nem is. A Lánchíd felől a helyszínre érve ugyanis egy „mindkét irányból behajtani tilos, kivéve célforgalom” tábla várja az érkezőket.

Mondom: behajtani tilos! Forrás: Origo

Ehhez képest személyautók, taxik, buszok is behajtanak, pedig a kiegészítő táblán nem szerepel, hogy „kivéve taxi”, vagy „kivéve BKK”. Nagy gondot ez a dilemma nem okoz, a forgalom délelőtt meglehetősen gyér, néha hosszú percekig nem látni járművet az utcában, csak szorgosan dolgozó munkásokat.

Ennél tilosabb már nem lehetne Forrás: Origo

A Lánchíd utca ugyanis még mindig szemlátomást nincsen készen. Az Erzsébet híd felől érkezve még talányosabb a helyzet. Először a túloldalról ismerős „mindkét irányból behajtani tilos, kivéve célforgalom” tábla várja az érkezőket, mintegy száz méterre viszont egy kiegészítő tábla nélküli sima „mindkét irányból behajtani tilos” tábla áll a Várkert kaszinó magasságában. Ha tehát a célforgalom jegyében idáig bemerészkednek az autósok, itt elméletileg mindenképpen vissza kéne fordulniuk. Nem fordulnak.

Pakol a boltos

Az utca Lánchídhoz közeli részén lévő üzletsoron még minden egység zárva van, egyedül a Lánchíd 17 Design Showroomban látok mozgolódást. Horváth Patrik tulajdonos pakolgat éppen, az utca "átadását" azzal igyekszik megkoronázni, hogy végre kinyitja a boltot. Mint mondja, az építkezés, az utca végét lezáró kordonok miatt májusban bezárta az üzletét, és elment vidékre. Szeptember elején tért vissza, azóta várja az újbóli lehetőséget. A bolt előtti járdaszakaszon a tűsarkú cipők legnagyobb barátja, egy tizenöt centis lyuk tátong, az üzlet homlokzatát a járda tövében nem javították ki, ha így marad, lassan szétázik, aztán télen majd szétfagy.

Természetesen egész nyáron fizetni kellett a bérleti díjat, és persze kompenzációt sem kapunk senkitől – mondja Horváth Patrik. A szép az a dologban, hogy a szezonnak tulajdonképpen vége, tavaszig alig lesz vevőnk, tehát duplán pórul járunk – teszi hozzá.

Lendületből a kerékpársávba

Csúcsforgalom Forrás: Origo

A múlt héten hosszasan méricskéltük, vajon hogyan fognak elférni egymás mellett a szembetalálkozó buszok az utcában. Akkor arra tippeltünk, hogy a sofőröknek be kell hajtaniuk a tükreiket, esetleg a vízelvezető mélyedésbe vagy a bicikliútra kell kormányozniuk.

Előző megoldásra nem mertünk volna jelentős összeggel fogadni és igazunk is lett, ottjártunkkor a bátor buszvezetők ugyanis lassítás nélkül húzódtak a kerékpársávba. Szerda délelőtt biciklisből is kevés volt a Lánchíd utcában, de ha majd negyedszer is átadják, akkor ez még komoly gondokat okozhat.

Könnyes búcsú

Kevés a gyalogos is, de ők is többnyire munkások. Sikerült szóba elegyedni egy sétáló civil párral, nagyon szép lesz, ha elkészül - mondják -, csak ne lenne ekkora por az egész utcában, még a végén szilikózist kapunk. Igazuk van, az arcomon könny csorog, de ezek nem a meghatottság könnyei, hanem a szem védekező reflexéé.

Megnyitottunk

A Budavári Önkormányzat közleménye szerint a műszaki átadás-átvétel még tart, de ez a folyamat már nem akadályozza a forgalmat. Ezért nyitották meg a Lánchíd utcát a buszok, illetve a célforgalom előtt. A közlekedés jelenleg ideiglenes forgalomtechnikai intézkedéssel haladhat.