Vágólapra másolva!
Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF tavalyi 253 vizsgálatából 28-at Magyarországon indított, de az eddig lezárt hét ügyben uniós pénzt visszafizetésére nem kötelezték hazánkat. Korábban az OLAF emberei Simicska Lajos cégénél is kutakodtak.
Vágólapra másolva!

Hét ügyet zárt le tavaly Magyarországon az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. Az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményekben előforduló korrupciót, a kötelezettségszegéseket és az uniós támogatások felhasználásának szabályszerűségét is vizsgáló szervezet három esetben ajánlást fogalmazott meg Magyarország számára, de EU-s forrást nem kellett visszafizetni.

Akcióban az OLAF ellenőrei Forrás: OLAF

Az OLAF tavaly 28 vizsgálatot indított Magyarországon, ebből a hét lezárt ügyben hozott három ajánlás közül kettő а vámügyi szakterületet, egy pedig az agrártámogatásokat érintette - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András mindezt Lukács Zoltán MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolta.

Az OLAF 2013-ban

  • csaknem 1300 bejelentést kapott
  • 253 esetben indított vizsgálatot
  • 293 vizsgálatot zártak l e
  • 353 ajánlást bocsátott ki
  • 402,8 millió euró visszafizettetését javasolta

Lukács arra volt kíváncsi, hogy a tavaly az OLAF-nál megindított 253 vizsgálatból mennyi érintette Magyarországot, és ezeknek milyen következményei voltak. Tállai válaszában az ellenzéki képviselőt arról is tájékoztatta, hogy az ОLАF megállaрításai, ajánlásai nеm jelепteпek automatikusan visszafizetési kötelezettséget а tagállamok számára.

Az OLAF számokban

  • 1999-es alapítása óta 3500 vizsgálatot végzett
  • több mint 1,1 milliárd szabálytalanul felhasznált euró került vissza az EU költségvetésébe
  • összesen 900 év börtönbüntetést szabtak ki

A Közgépnél is jártak

Az OLAF még 2012-ben vizsgálódott Simicska Lajos érdekeltségénél, a Közgép Zrt.-nél is. Mint azt a hvg.hu kiderítette, a szervezet emberei május közepén szálltak ki a Közgép budapesti központjába. Ezt akkor az OLAF, majd később a Közgép is megerősítette. Az építőipari cég közölte, az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekttel összefüggésben, annak ellenőrzésére kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét; a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vett részt.