Kaszálni lehet a gombát Somogyban

piruló galóca gomba
Vágólapra másolva!
A rengeteg eső miatt tele vannak gombával az erdők, Somogyban sokan ezzel egészítik ki a jövedelmüket. Vargányából például annyi termett hirtelen, hogy a tavalyihoz képest a felére esett az ára.
Vágólapra másolva!

A zselici falu buszmegállójában sárga vödörből kínálja egy nő a vargányát, kilóját most mindössze ezerötszáz forintért. Tavaly háromezer forint fölött is volt kilója, de most tele vele az erdő, ezért olcsóbban kapni.

A Zselicben délelőtt kilenc előtt tilos az erdőbe menni a vadászati szezon miatt, de utána rengetegen jelennek meg gombászni – írta a sonline.hu.

Mindenféle terem

Mindenféle gomba terem most: egyes szegletekben szinte kaszálni lehet a fekete trombitagombát, látni a nagyon ritka petrezselyemgombát, rántani is kiváló az őzlábgomba, inkább levesbe való vagy fűszerezni az érdes tinorú, a rókagomba most drágább a vargányánál (mert tovább, 3-4 napig eláll), s találni rizikét is.

Reggelente fél falvak indulnak gyűjtögetni, hosszan vonulnak a kanyargó betonszalagok szélén, hogy a maga fájánál ki-ki betérjen a sűrűbe.

Piruló galóca gomba Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Bekopogtatnak a külföldiekhez

A sikeres gombászok kiállnak az utak mellé, vagy a falvakban bekopognak a külföldiek által lakott házakba, így adják el portékájukat. Olcsóbban, mint amennyiért a piacon vagy főleg üzletben hozzá lehet jutni, ráadásul az ár a nap teltével lefelé megy.

Pörkölttől pizzárig sok mindent készíthetünk gombából Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Nem árt az óvatosság!

Ezek az emberek értenek már valamennyire a gombákhoz, de jobb, ha a vevők óvatosak! A Zselickisfaludon élő Fodor Istvángombavizsgáló, erdész szerint sokan keverik össze a csiperkéket és a galambgombákat, amelyek között van ehető és mérges is.

Ráadásul a könnyű zsákmányról híreket hallva egyre több amatőr is nekivág az erdőnek. A szakértő azt mondja: pénzkeresetnek vagy ingyen vacsorának is vonzó a gombaszedés – de kontroll nélkül nem veszélytelen.

Senki se vásároljon hatósági vizsgálattal nem rendelkező gombát, vagy amit így vásárolt, szedett, vizsgáltassa be maga egy gombaszakértővel, mert sok közismert és ártalmatlan fajtának van rendkívül hasonló és mérgező párja.