Falus Ferenc csak harmadik a közvélemény-kutatáson

Vágólapra másolva!
Meggyőző előnnyel vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt Tarlós István a Nézőpont Intézet felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

Az ezer fős reprezentatív telefonos közvélemény-kutatás alapján a közös baloldali jelölt, Falus Ferenc jelenleg még Bokros Lajost (Modern Magyarország Mozgalom Párt) sem tudja megelőzni.

Tarlós Istvánra (Fidesz-KDNP) az összes megkérdezett 38 százaléka szavazna az önkormányzati választáson. Őt Bokros Lajos követi 12 százaléknyi szimpatizánssal, Falus Ferenc pedig csak 8 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött. Csárdi Antal (LMP) és Staudt Gábor (Jobbik) e körben egyaránt 3-3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik az összes megkérdezett körében.

9 százalék még nem döntött

A potenciális szavazók körében Tarlós István a voksok felével rendelkezik, míg Bokros Lajos 14, Falus Ferenc pedig 11 százalékkal - derül ki a Nézőpont pénteki közleményéből, amely arra is kitért: további 9 százaléknyi olyan aktív baloldali szimpatizáns is van, akik még nem döntötték el, melyik jelöltet támogatnák. Támogatói körében az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje is 7-7 százalékos tábort tudhat maga mögött, más jelöltre e körben 2 százalék szavazna.

A baloldal megosztott

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP összességében meggyőző előnnyel rendelkezik a fővárosi pártpreferenciák szerint is, ami alapvetően a baloldali szavazók megosztottságából következik. Az összes megkérdezett közül 32 százalék szimpatizál a kormánypárttal, az Együtt-PM 10, az LMP 9, az MSZP és a DK 8-8, a Jobbik pedig 7 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik Budapesten.

Elégedettek a polgármesterekkel

A Nézőpont Intézet azt írta: ha a fővárosi baloldali szimpatizánsokat egy tömbként tekintik, jól látható, hogy a budapesti pártpreferencia alapvetően kiegyenlített a kormánypártok és a baloldali ellenzék relációjában. Mindez azt is jelenti, hogy az október 12-i voksolás nem tekinthető tét nélkülinek, a "billegő" kerületekben ugyanis fontos szerepe lesz az ottani polgármester-választásnak is - tették hozzá, megjegyezve: a kerületi polgármesterek többségét jelenleg adó Fidesz-KDNP számára viszont kedvezhet, hogy az összes válaszadó 65 százaléka elégedett kerülete polgármesterének munkájával.