Árthat is a segítség a devizahiteleseknek

Vágólapra másolva!
Pár ezren nyerhetnek, a többség viszont veszíteni fog a devizahitelesek megsegítésére hozott törvénnyel - állítja a Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente szerint a mentőöv miatt romolhat a törlesztési morál, sokan ezért nem fizetik majd rendesen hiteleiket.
Vágólapra másolva!

Kovács Levente jegyzetében kifejtette, a "10 milliós magyar társadalom sokkal többet veszíthet" a devizahitelesek támogatásáért hozott törvénnyel, mint amennyit a hitelfelvevők "jó néhány százezres tábora" nyerhet.

A Bankszövetség főtitkára szerint az árfolyamrés visszaírása és az egyoldalú kamatemelések eltörlése legfeljebb 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést hozhat az ügyfeleknek, vagyis annyit, amennyit az árfolyamgátba való belépéssel is nyerhetnének.

Amikor árt a segítség

"A mostani mentőcsomag kapcsán viszont az él az ügyfelekben, hogy sokkal többet nyerhetnek. Társadalmilag sajnos ennek a fordítottja igaz" - vélekedett Kovács Levente.

A Bankszövetség képviselője úgy látja, a javuló makrogazdasági helyzet ellenére növekszik a nem teljesítő hitelek állománya, mivel a mentőövekben bízva már azok sem fizetik törlesztőrészleteiket, akik korábban megbízható adósnak számítottak.

Nem ismert feltételek

Kovács Levente rámutatott, a törvény visszamenőleges hatállyal olyan - egyébként teljesíthetetlen - feltételeket támaszt a bankokkal szemben, amelyek a termékek piaci bevezetésekor nem voltak ismertek, így azokat betartani sem lehetett.

Ez, és a bankok számára méltánytalan eljárásrend alkotmányossági aggályokat vet fel - tette hozzá a főtitkár.