Norvég pénzek: felsőbb utasításra intézkedett a NAV

JobNet konferencia
Vágólapra másolva!
A legutóbbi adatbekérés határidejének lejárta előtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felfüggesztette a Kárpátok Alapítvány adószámát. A szervezet egyike azoknak az alapítványoknak, amelyek a Norvég Civil Alapból jutnak támogatáshoz.
Vágólapra másolva!

A Norvég Civil Alap támogatásának magyarországi felhasználása kapcsán eddig nem nagyon került szóba a Kárpátok Alapítvány neve. Kimaradtak a múlt heti rendőrségi razziából is, szerintük azért, mert a szervezet Egerben működik, az eddigi vizsgálatok pedig a fővárosi alapítványokat érintették. Eddig tőlük minden adatot, információt levélben kértek. Az adatbekérések számát, a rövid határidőket eddig is kifogásolták, de mindent igyekeztek a hatóság elvárásai szerint megtenni.

Ezért is érte váratlanul az alapítványt, hogy csütörtök reggel az adóhatóság Heves megyei szervezete felfüggesztette az adószámukat arra hivatkozva, hogy nem működnek együtt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal. Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány vezetője az Origónak azt mondta: értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen eddig minden adatbekérésnek eleget tettek, akkor is, amikor szinte lehetetlenül rövid határidőt kaptak több évvel korábbi, adott esetben sok száz oldalas dokumentumok előkeresésére és lemásolására.

"Legutóbb augusztus 28-án kért hiánypótlást a Kehi, amire szeptember 5-ig kaptunk határidőt. Amit lehetett, meg is adtunk, de volt 58 olyan támogatott projekt, amelynek nem mi vagyunk az adatgazdái, így azokról nem is adhattunk információt. A pályázók adatait a Norvég Alap brüsszeli irodája kezeli, hozzájuk irányítottuk át a Kehit. Vélhetően ezért függesztették fel az adószámunkat. A felfüggesztésről már szeptember 1-jén döntött a Kehi, tehát meg sem várták az általuk szabott határidő lejártát" – mondta Bata Boglárka.

Az alapítvány nem kapott bővebb tájékoztatást az adóhatóság lépésének hátteréről, az ellen 15 napon belül fellebbezhetnek. Ezt valószínűleg a jövő héten teszik meg, miután konzultáltak jogászokkal, és kikérték a norvégok véleményét.

JobNet konferencia Forrás: Kárpátok Alapítvány

Mivel a Kárpátok Alapítványnak jelenleg nincs érvényes adószáma, nem juthat hozzá azokhoz az uniós pénzekhez, amelyeknek az elszámolását a magyar államon keresztül kell végeznie. Bata Boglárka nem tudta megmondani, hogy pontosan mekkora összegről is van szó, de mindenképpen több millió forintos nagyságrendet érint az ideiglenes forrászárolás. Az alapítványra eddig is komoly plusz feladatokat róttak a Kehi adatbekérései. Minden "kárt" feljegyeztek, de még nem döntöttek arról, hogy indítanak-e kártérítési eljárást.

A Kárpátok Alapítvány az egyetlen a norvég pénzeket kezelő négy alapítvány közül, amelynél sem a Kehi, sem a rendőrség nem razziázott eddig. Az Index szerint ennek kényelmi okai lehettek, mivel a szervezet nem Budapesten, hanem Egerben működik.

A Kárpátok Alapítvány adományozással, ösztöndíjjuttatásokkal és fejlesztési programokkal az elmúlt 15 évben közel 15 millió amerikai dollárt juttatott önkormányzatok és civilszervezetek százainak.