Új rezsiszolgáltatókat akar a kormány

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője bízik abban, hogy a magánszemélyek esetében a ciklus második feléig vezethetők ki teljes egészében a lakossági devizahitelek. Rogán Antal azt is mondta, hogy két rezsiszolgáltató cég lesz Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

2015 az elszámoltatás éve lesz

Rogán Antal minderről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Arra a kérdésre, hogy „teljes egészében mikorra lehet kivezetni a devizahiteles problémát a magyar pénzintézeti rendszerből”, Rogán Antal azt válaszolta: bízik abban, hogy a magánszemélyek esetében ez a ciklus második feléig teljes egészében megtörténhet. „2015 az elszámolás, elszámoltatás éve a bankrendszer irányában, és majd döntenünk kell a devizahitelek forintosításáról is” – mondta a frakcióvezető. Az esetleges forintosítás időpontját és folyamatát firtató kérdésre azt válaszolta: ez nagyon sok szemponttól függ, és határozottan el kell választani a bankok elszámoltatásától.

Két közműszolgáltató lesz

Rogán Antal beszélt arról is, hogy két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, ezek struktúrája a jövő év elején körvonalazódhat. A Fidesz frakcióvezetője közölte: a múlt heti tapolcai Fidesz-KDNP-frakcióülésen döntöttek arról, hogy felhatalmazzák a kormányt egy nonprofit, közösségi tulajdonban lévő rezsiszolgáltató létrehozásáról szóló munka elindítására.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a Parlamentben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tanácskozáson úgy határoztak, hogy két ilyen cég álljon majd fel. Az egyikhez azok a területek tartoznának, amelyek eddig inkább piaci szolgáltatások voltak, így elsősorban a gáz, a villamos energia és a távhő, bár utóbbi jellemzően önkormányzati szolgáltatás. A másik, szintén nonprofit cég azokat a szolgáltatásokat fogná össze, amelyek eddig is leginkább önkormányzatiak voltak, így például a víziközmű-szolgáltatást és a hulladékszállítást - részletezte a terveket a Rogán Antal. Lehetővé kell tenni, hogy az országban - a lakosság körében - bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, amelyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a két cég megvásárolná-e a most működő szolgáltatókat, a politikus azt válaszolta: a nonprofit rezsiszolgáltatók ügyében konkrét döntések még nem születtek, először a kormánynak kell vázolnia elképzelését.