Ne ijedjen meg a szirénától, ez csak próba

katasztrófavédelmi gyakorlat, próbariasztás, sziréna,
Vágólapra másolva!
Ma délelőtt 11 órakor tartják a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer szirénapróbáját – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ez csak gyakorlat, de éles helyzetben a sziréna veszélyes vegyi anyag szivárgására figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Budapesten három veszélyes üzem – Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. – környezetében 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek, a riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret.

Háromszáznál több hasonló riasztórendszer figyelmezteti veszély esetén a lakosságot Budapesten Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejű próbát tartanak. Valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott felhívásban nem szerepel a "Figyelem, ez próba" kifejezés.

A katasztrófavédelem vegyvédelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe. A riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat.