Karsai József felsorolja Gyurcsány puccsistáit

Vágólapra másolva!
Felsorolta a Medgyessy Pétert megbuktató politikusokat Karsai József. A volt MSZP-s képviselő szerint Gyurcsány Ferencet a szocialisták közül Lendvai Ildikó, Botka László, a szabaddemokraták részéről pedig Kuncze Gábor segítette a kormányfői székbe. Gyurcsány zsigeri áruló, a puccsot előre eltervezte - nyilatkozta Battonya polgármestere, aki 2006-ban maga is megszavazta az új miniszterelnököt, de nem jókedvében.
Vágólapra másolva!

Szocialisták és szabaddemokraták együtt vettek részt Medgyessy Péter volt miniszterelnök lemondatásában: az MSZP-ből Gyurcsány Ferenc mellett Botka László, Lendvai Ildikó, a néhai Toller László és Balogh József, az SZDSZ-ből pedig Horn Gábor, Kuncze Gábor és a ma már a DK-t erősítő Eörsi Mátyás áll a puccs mögött - nyilatkozta az Origónak Karsai József, aki 2010 októberéig maga is szocialista politikus volt.

A volt képviselő ezt annak kapcsán mondta el, hogy Medgyessy Péter az Indexnek adott interjúban újságírói kérdésre megerősítette, a 2004-es kormánykoalícióból többen részt vehettek megpuccsolásában.

Csak pontosított

Medgyessy rábólintott Kiss Péter, Kovács László és Szili Katalin nevére is abban az interjúben, Karsai József viszont úgy tudja, ők nem vehettek részt a puccsban. Kovács László - szerinte - be sem járt igazán az MSZP frakcióüléseire - ekkoriban uniós biztos volt - Szili Katalin és Kiss Péter pedig személyesen mondták el Karsai Józsefnek, hogy nem értenek egyet Gyurcsány kinevezésével.

„Persze, Medgyessy Péternek ettől függetlenül lehetnek pontosabb információi" - jegyezte meg Battonya polgármestere, aki állítása szerint már nem érdekelt a politikai csatározásokban, és már a polgármesteri címért sem indulna újra. „Egy héten két napot a kórházban töltök betegségem miatt, az orvosom is tanácsolta, hogy hagyjak fel az egésszel" - mondta Karsai József.

A Magyar Nemzetnek mégis nyilatkozott a témában. Azt mondja azért, mert pontosítani szeretett volna Medgyessy Péter által elmondottakon. Kérdésünkre, hogy nem gondolja-e, hogy az elmondottak a jobboldalt erősítik, hangsúlyozta, ő nem akart politikai oldalaknak kedvezni, csak az igazságot keresi.

Zsigeri áruló

Karsai József az Origónak is megerősítette, amit a hetilapnak korábban elmondott: Gyurcsány Ferenc szerinte zsigeri áruló, és nem alkalmi, ahogy azt Medgyessy Péter feltételezi róla. "Mindent előre elterveztek, nem alkalom szülte puccs volt ez - tudatosan felépítették. Ezért juttatták Győrben polgármesteri székhez Balogh Józsefet, ezért lett Dobrev Klára 2002-ben Medgyessy Péter kabinetfőnöke, ezért nyerték meg sorra a megyei elnökségeket Gyurcsánynak."

Az SZDSZ is támogatta a trónkövetelőt, mert Medgyessy Péter nem vett részt a játékukban, nem fogadta el, hogy húsz ember dróton rángassa a szocialista többséget - állítja Karsai József. A nyilatkozó szerint Medgyessy Péter alapvetően nem tűrte a korrupciót, a túlárazott autópálya építéseket, ezért kellett mennie.

Ő is lemondott volna

A kormányfő 2004. augusztus 25-én végül azért nyújtotta be lemondását, hogy elkerülje az egész kormány elleni bizalmatlansági indítványt - idézte fel az eseményeket Karsai József. Mint mondta, ezen a napon együtt kávézott Medgyessy Péterrel és a hír hallatán felajánlotta neki, hogy lemond képviselői mandátumáról. „Medgyessy ezt visszautasította, mondván, nekem 10-11 ezer ember szavazott bizalmat a körzetemben, továbbra is képviselnem kell őket"- magyarázta Karsai József, aki az átélt izgalmak hatására akkor rosszul lett, kórházba is került.

Muszájból szavazta meg Gyurcsányt

Itt, kórházi ágyánál kereste meg őt másnap Gyurcsány Ferenc, hogy elérje, Karsai József is szavazza meg kinevezését. Cserébe felajánlotta neki, hogy kormánybiztosként hajtsa végre a 2004-ben indított szociális földprogramot. „Tudta rólam, hogy nem támogatnám, de azzal érvelt, Medgyessy Péter már feloldozott engem a neki tett kvázi hűségeskü alól" - mesélte Karsai József, aki végül meg is szavazta Gyurcsány Ferencet, de nem jókedvében. Mint mondta, ezzel szavazóit és körzetét akarta védeni, a nemleges választ ugyanis ők is megszenvedték volna - de ettől függetlenül sosem tartotta alkalmas kormányfőnek Medgyessy Péter utódját, és a 2006-os balatonöszödi beszéd után ezt a véleményét többször nyíltan ki is mondta.

Karsai József nem tart attól, hogy nyilatkozata miatt perek indulnának ellene: szerinte az általa felsoroltak tények,

Gyurcsány Ferenc megválasztása idején. Attól sem fél, hogy a volt miniszterelnök - a jelenlegi DK-elnök - indítana pert ellene. „Ő is nagyon jól tudja, hogy ez így történt, és a lemondása is sorsszerű volt, úgy bukott el, ahogy felemelkedett".

Battonyán maradt

Karsai József hosszú és botrányokkal tűzdelt pályafutás után köszönt el a politikától és közélettől. 1944-ben született Battonyán. Agrármérnöki végzettsége van és még 1974-ben lépett be az MSZMP-be. 1998-ban bejutott a battonyai önkormányzatba. A 2002-es országgyűlési választáson az MSZP-t képviselve indult a Békés megyei 7. számú választókerületben (Mezőkovácsháza központtal), ahol egyéni mandátumot szerzett – ugyanebben az évben ismét beválasztották a battonyai önkormányzatba. 2002 és 2006 között a Békés Megyei Közgyűlés tagja is volt, később belépett az MSZP-be. A 2006-os országgyűlési választáson szintén győzött az országgyűlési választásokon – ekkor a mezőgazdasági bizottság tagja lett, majd kormánybiztosként ellenőrizte a szociális földprogramot.

A 2006-os őszi önkormányzati választásokon Battonya polgármesterévé választották, és posztját 2010-ben is meg tudta őrizni – második győzelme után, 2010 októberében lépett ki az MSZP-ből. Ahogy az Origónak elmondta, 2014 októberében egészségi állapota miatt sem indul a battonyai megmérettetésen.

Dinnyét öntöttek a parkolóba

Karsai József neve különböző tiltakozó akciók miatt maradt meg élénken a köztudatban: 2008-ban az alacsony dinnyefelvásárlási árak miatt indított hadjáratot az Auchan áruházak ellen, a dél-békési gazdákkal, több tonna dinnyét borítva a hipermarketek parkolóiba. Akciója sikerrel járt – ezután a felvásárlókat próbálta magasabb árakra kényszeríteni, traktorokkal állítva blokádot az utakon.

2011-ben az Országház elé láncolta magát, így tiltakozva az Orbán-kormány döntései ellen, nyugtató túladagolással is fenyegetőzött, orvosa tanácsára azonban másnap felhagyott a demonstrációval. 2012-ben egy öngyilkossági kísérletet is elkövetett, mivel a battonyai bíróság kényszerítés kísérlete miatt 1 millió forintra büntette a 2008-as dinnyeblokád miatt.