Nem beszél a költözésről az MSZP

mszp, jókai utca, székház, az mszp jókai utcai székháza
Az MSZP választmányi ülése, miután Mesterházy Attila pártelnök lemondott minden tisztségéről.
Vágólapra másolva!
Költöznie kell az MSZP-nek a budapesti, Jókai utcai székházból - erről ír a jobb -és baloldali sajtó is. A hírek szerint kisebb ingatlanba költöznének, mivel anyagi gondjaik miatt már nem tudják fenntartani a székházat. Hogy ebből mennyi igaz, azt Tóbiás József pártelnök nem mondta meg az Origónak, ahogy az MSZP sajtóosztálya sem.
Vágólapra másolva!

Még az októberi önkormányzati választás előtt kiköltözhet Jókai utcai székházából az MSZP, mivel a közüzemi költségek mellett a párt az épületre felvett jelzáloghitelt sem tudja fizetni - írta az MNO, a Hír TV információit idézve.

Tízmillió felett a havi rezsi

A Népszabadság egy vezető politikusra hivatkozva ugyanakkor arról számolt be, hogy a szocialisták fél éven belül költöznének. A baloldali újság is anyagi nehézségeket említett a költözés okaként: értesüléseik szerint a jelenlegi székház fenntartása havonta 12-13 millió forintba kerül, tehát az évi 140-160 milliós kiadás felemésztheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás akár egyharmadát is.

A Jókai utcai MSZP-székház. Újságírók várták a távozó korábbi pártelnököt, Mesterházy Attilát. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sok a hiteltartozás is

A lapok emlékeztetnek rá, szocialista források már tavasszal elismerték, hogy a párt nagyon nehéz anyagi helyzetbe került: a székházra felvett svájci frank-alapú hitel, és az MFB-nél, illetve az Ersténél felvett hitelek közel 2 milliárd forintos tartozást képeznek - ebből félmilliárdra pedig a párt ingatlanjai jelentik a fedezetet.

Kisebb központba költöznének?

A helyzet megoldásaként felmerült az is, hogy a szocialisták egy kisebb rezsijű belvárosi ingatlanba helyezik át központjukat. A Magyar Nemzet úgy tudja, a spórolás érdekében az MSZP Jókai utcából a Képviselői Irodaházba irányította át az alkalmazottakat és a telefonvonalakat.

Válasz nélkül

Az Origó megpróbált utána járni, mennyi igaz a költözés és a jelentős adósságok híréből - hova és mikor települne át az MSZP, ha a sajtóértesülések megállják helyüket. Kérdéseinkkel először Tóbiás József pártelnökhöz fordultunk, aki nem válaszolt, helyette a párt sajtóosztályához irányított bennünket. A sajtóosztály írásban kérte a kérdéseket - ezeket kora délután átküldtük, és órákkal később sem kaptunk választ.