Élő lánccal védekeznek Mariupol lakói az felkelők ellen

Vágólapra másolva!
Ezernél is több mariupoli civil sorakozott fel az Azovi-tenger parti város keleti határában, hogy élő pajzsot alkossanak a Novoazovszk felől közeledő orosz tankokkal szemben.
Vágólapra másolva!

A helyszínről tudósító lengyel, holland és spanyol újságírók arról számoltak be, hogy a lakosság a délutáni órákban kezdett tömegesen özönleni a város határának irányába, ahol élő láncot alkotva sorakoztak fel. A civilek között nagyon sok a nő és a gyerek.

A tudósítók internetes közösségi oldalakon közzétett híradásaikban arról írnak, hogy az elkeseredett lakosok áradata az esti órákban sem hagyott alább, annak ellenére, hogy a Mariupol védelmére készülő kormányerők arra kérnek mindenkit, hogy inkább húzódjanak biztonságos helyre.

Káosz és pánik

Ezzel szemben Viktor Baranyec, a Komszomolszkaja Pravda haditudósítója azt mondta az orosz Vesztyi FM rádió hírműsorában, hogy Mariupolban káosz és pánik uralkodik. A benzinkutak és az üzletek előtt hosszú sorok kígyóznak.

Pajzsként használják a civileket

A Nemzeti Gárda városban tartózkodó egységei a felfordulást kihasználva erőszakkal tereli össze és hajtja ki a városszéli bekötő utakhoz a nőket, gyerekeket és idős embereket, hogy az ártatlan civilek mögé bújva vegye fel a harcot a Donyecki Népköztársaság harcosaival. Baranyec szerint ez az élő pajzs sem fogja megakadályozni, hogy a stratégiailag fontos kikötővárost sikeresen elfoglalják az ellenállók.