Szirénaszót hallunk majd, de még nem kell menekülni

Vágólapra másolva!
Szirénaszótól lesz hangos Budapest hétfőn délelőtt, mert a katasztrófavédelem akkor teszteli a monitoring és lakossági riasztórendszer, a MoLaRi fővárosi állomásait. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság számításai szerint 190 ezren kapják majd fel a fejüket a hangos figyelmeztetésre.  
Vágólapra másolva!

A MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól tájékoztatja a környéken élőket. Ha nagy baj lenne, akkor a szirénaszó után egyebek mellett megtudhatnánk hogyan és hová menjünk, és hogyan viselkedjünk. A fővárosban az első szirénapróba szeptember 1-jén délelőtt 11 órakor lesz.

Budapesten három veszélyes üzem körzetébe telepítették a riasztási rendszert. A Chinoin, a Richter Gedeon és az EGIS gyógyszergyárak környékén összesen 317 szirénát állítottak fel.

A MoLaRi segítségével így már 190 ezer budapestit tudnak baj esetén riasztani. A IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV:, a XVI. és a XIX. kerületben élők számíthatnak szirénaszóra hétfőn délelőtt.

Ez a próba egyébként nem az egyetlen lesz. A rendszert havonta kell ellenőrizni, amit minden hónap első hétfőjén meg is tesznek a katasztrófavédelem szakemberei. Csak akkor van kivétel, ha az aktuális hétfőre nemzeti vagy egyházi ünnep esik. Ilyenkor a következő hétfőn riasztanak.

Fontos tudni, hogy próbariasztásokkor mindenképp elhangzik a „Figyelem ez próba” mondat. Ha ezt nem halljuk, akkor valóban történt valamilyen katasztrófa – tájékoztatott Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.