Vágólapra másolva!
A debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem is óvintézkedésekkel készülnek az ebolajárvány miatt. A napokban érkeznek ugyanis az afrikai hallgatók az intézményekbe. Az érintett diákoknak kérdőíveket és nyilatkozatokat küldtek ki. Ráadásul a háziorvosok és a városi klinikák is felkészültek a betegség esetleges felbukkanására.
Vágólapra másolva!

Jobb az elővigyázatosság

A Debreceni Egyetemen figyelemmel kísérik a fertőző láz terjedéséről szóló híreket, annak ellenére hogy szinte elhanyagolható az ebola vírus megjelenésének esélye hazánkban. A cívisvárosi intézménybe tanévkezdésre több mint háromszáz afrikai hallgató érkezik. Az egyetemen a szakhatóságokkal egyeztetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói is biztonságban legyenek.

A halálos áldozatokat követelő ebola kapcsán azért kereste fel a Népszabadság a Debreceni Egyetemet (DE), mert az intézményből többen jelezték a napilapnak, hogy aggódnak azon nigériai hallgatók miatt, akiknek a debreceni visszaérkezése a következő hetekben várható. A DE sajtóirodája megkeresésükre úgy válaszolt: idáig semmilyen formális vagy informális csatornán nem jelezte senki a vezetésnek, hogy az oktatók vagy a dolgozók aggódnának a fertőzésveszély miatt.

Ennek ellenére a DE vezetése és Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja hetek óta figyeli az eboláról szóló híreket, hiszen az intézményben több mint háromszáz, az érintett afrikai országokban élő hallgató kezdi meg a tanévet szeptemberben.

A külföldről érkező hallgatók jogszabályban előírt egészségügyi biztosítása és szűrése évek óta folyamatosan megoldott. Az illetékes szakhatóságokkal, szakigazgatási szervekkel folyamatosan tartják a kapcsolatot és az általuk előírt megelőző intézkedéseknek eleget is tesznek.

Kicsi az esély a járványra

A kockázatok minimálisra csökkentése érdekében a DE kérdőívet és nyilatkozatot küldött az érintett hallgatóknak. A nyomtatvány a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének útmutatásai alapján készült. Ráadásul az országos tiszti főorvos javaslatára az intézmény három, angolul is beszélő egészségügyi szakembert jelölt ki az érintettek további tájékoztatására, kérdéseik megválaszolására. Az intézményi belső tájékoztatásban az említett szervekkel együttműködve járnak majd el. Az egyetem sajtóirodája a Népszabadságnak megerősítette, hogy az NSZSZ-től kapott tájékoztatás szerint „rendkívül alacsony az esély arra, hogy az érintett területeken élő emberek megfertőződjenek, így az uniós lakosságra, ezen belül Magyarországra nézve az ebolavírus csak csekély kockázatot jelent”.

Készülnek Szegeden és Pécsett is

Az ebolajárvánnyal sújtott országok közül egyedül Nigériából mintegy 120 hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetemen. Bari Ferenc, az orvostudományi kar dékánja a Népszabadságnak elmondta: a visszaérkezőknek ki kell tölteniük egy az országos tiszti főorvos által összeállított kérdőívet, amelyben olyan kérdések szerepelnek, hogy milyen környezetből jönnek és, hogy kerülhettek-e kapcsolatba ebolafertőzés-gyanús személyekkel. A szakember napilapnak hangsúlyozta:megbíznak a kérdőívre adott válaszokban, de azt is alá kell írnia a hallgatóknak, hogy ha gyanús tüneteket észlelnek, azonnal orvoshoz fordulnak.

A külföldi hallgatókat kezelő háziorvos is felkészült a betegség esetleges felbukkanására, a klinika sürgősségi osztálya is megtette a szükséges előkészületeket. Az is megvan, hol különítenék el az esetleges betegeket, és hamarosan lesznek speciális védőeszközök is.

Az ebola ügye napirenden van a Pécsi Tudományegyetemen is. Az intézmény hallgatóinak évek óta minden tanév kezdete előtt át kell esniük átfogó egészségügyi vizsgálaton. Ternák Gábor infektológus, az intézmény professzora szeptember 5-én tart előadást az eboláról és a vérzéses lázakról. Pécsett egyébként 76 afrikai hallgató tanul.

Ferihegyen minden adott

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret olyan felszereléssel látták el, amely adott esetben egy ebolával fertőzött beteg ellátásánál nélkülözhetetlen. „Van egy járványügyi készenléti terve a reptérnek, számtalan eszköz, egy orvosi szoba, valamint az ehhez értő személyzet is a rendelkezésünkre áll” – mondta még korábban Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója a Blikknek. Hozzátette: Magyarországra nézve egyelőre nincs valós veszély, hiszen az érintett országok közül kevesen utaznak erre, valamint nekünk sincsenek arra tartó járataink.