Négymillió, AK-47-esbe való lőszert adunk ingyen Iraknak

Vágólapra másolva!
Ingyen, Magyarország NATO-tagságából eredő segítségnyújtásként küldünk Irakba több millió lőszert – döntött csütörtökön a kormány.
Vágólapra másolva!

Csaknem hatmillió lőszer, töltény és különböző lövedéknek az iraki kormány részére történő ingyenes átadására utasította a miniszterelnök a honvédelmi minisztert – az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. Az „egyes állami tulajdonú ingóságok Iraki Köztársaság Demokratikus Kormányának történő térítésmentes átadásáról" szóló kormányhatározat indokként a Magyarország NATO tagságából eredő segítségnyújtást jelölte meg.

A határozathoz mellékelt jegyzékből a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő eszközök értéke ugyan nem derül ki, ám az igen, hogy a szállítmány java részét a Kalasnyikov néven ismert AK-47-es gépkarabélyba való 4095 millió darab 43M típusú normál, illetve fényjelzős lőszer teszi ki. A normál lőszer jól alkalmazható könnyen páncélozott járművek és egyéni védőfelszerelések ellen. Az ugyanilyen méretű fényjelzős lőszer sajátossága, hogy a lövedékben a lőporgázok hatására meggyulladó anyag található, mely nappal is jól látható égésével nyomon követhetővé teszi a lövész számára a lövések irányát.