Vágólapra másolva!
Három év alatt 110 ezer üdvözlőkártyát küldött ki a kormány a polgári házasságot kötőknek. A gyerekvállalásra buzdító, kormányzati linkeket tartalmazó lapokat közvetlenül az anyakönyvvezetőtől kapják meg a párok. Az akció eddig közel ötmillió forintnyi közpénzbe került. A TASZ szerint sérti a magánszférát a kéretlen jókívánság.
Vágólapra másolva!

Üdvözlőlappal gratulál a házasodóknak az Emmi Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága: a keménypapírra nyomtatott kártyát az anyakönyvvezetők teszik a házasságkötést hitelesítő dokumentumok mellé.

Tudják, mi a jó nekünk

A Wass Albert- és Márai Sándor-idézeteket is tartalmazó lap a házasság aktusát mint a nemzetfennmaradás alapját említi, és gyermekvállalásra is buzdít. "... az Önök családjának legnagyobb ajándéka az, ha egymás iránti szerelmük és szeretetük egy új élet forrásává válhat. A gyermek ugyanis áldás: a család, és nemzetünk megmaradásának záloga" – olvasható az államtitkárság üzenetében.

Hasznos linkek

Az államtitkárság emellett „segítő kezet" is nyújt, ha a felek elakadnának a „mindennapi problémák útvesztőjében". Az egyik ilyen segítség a Kormány.hu linkje, ahol a friss házasok politikai nyilatkozatok mellett minisztériumi aloldalak között böngészhetnek. A másik, a Mindenamicsalád.gov.hu kattintásra átvezet a Családitudakozó.kormány.hu-ra, ami tényleg fontos adatokat gyűjt össze – így például tájékoztatást a gyerekek után járó és a szociális ellátásokról.

Kérdés, hogy egy állami-kormányzati szervezet honnan tudja teljes bizonyossággal, mi a legnagyobb ajándék ismeretlenek számára – hiszen a kártyákat nem névre szólóan küldik ki –, és szabad-e ilyen kijelentéseket tennie, amikor két ember magánügyéről, döntéséről van szó. A jókívánság ráadásul akaratlanul bántó is lehet, ha az egyik házasodó fél történetesen meddő.

Hívatlan vendég

"Mi a kormányt nem hívtuk meg az esküvőnkre, nem értjük, miért szólnak bele. Egyébként is, több tiszteletet kérnénk az állampolgárok felé, ami ott kezdődik, hogy nem küldenek kéretlen jó tanácsokat" – mondta az Origónak egy friss házaspár, aki a napokban vett részt a polgári szertartáson, és döbbenten szembesült az államtitkárság gratuláló levelével.

Állami emléklap egy polgári esküvőhöz. Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Nem jogsértő, de zavaró lehet

Adatkezelési jogokat nem sért az államtitkárság, mivel nem cím szerint küldik ki az üdvözlőlapot, azt az anyakönyvvezetők adják oda a pároknak. Ez inkább a magánszféra sérelme, ami jogszerűen nehezen behatárolható, de egyértelmű jelenség – mondja az ügyről a TASZ szakértője, aki propagandaanyagnak tartja a füzetet.

Szabó Máté Dániel szerint az európai demokráciától alapvetően idegen, itthon viszont már megszokottnak tűnik az atyáskodó, a családok ügyeibe is beleszóló szemléletmód. Hozzáteszi, hogy a kormányzati üdvözlőlapok és reklámanyagok között nincs lényeges különbség. Az anyakönyvvezetők ezzel az erővel pelenkát is reklámozhatnának, a kormányzati információkat tartalmazó kártyák kiosztása éppúgy nem tartozhat a feladataik közé – véli a TASZ szakértője.

110 ezren már megkapták

Az üdvözlőkártyával kapcsolatban megkerestük az Emmi államtitkárságát. Mint kiderült, 2011 februárjában, a Házasság Hetén mutatták be először a kiadványt, amelyet azóta minden házasságot kötő pár megkap – eddig mintegy 110 ezer darabot osztottak szét országosan.

A program idáig bruttó 4,8 millió forintba került, és az Emmi finanszírozta, közpénzből. Az államtitkárság szerint tetszés fogadta a lapot: számos pozitív visszajelzést kaptak házaspároktól, és egy-két negatív tartalmút, „leginkább sajtómegkeresések kapcsán".

Az államtitkárság kérdésünkre elismerte, hogy a gyermekvállalás természetesen magánügy, de "a nemzet szempontjából minden gyermek megszületése ajándék".