Kertész Imre és Rubik Ernő átvette a Szent István Rendet

Vágólapra másolva!
Augusztus 20-án Kertész Imre író és Rubik Ernő feltaláló átvette a legmagasabb állami kitüntetést. A többi elismerést már az ünnep előtt átadták a szakminiszterek.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet idén Rubik Ernő feltaláló és Kertész Imre író vette át.

Korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője elmondta: az elismerést olyan személyiségek kaphatják, akiknek nemzetközi elismertsége vitathatatlan, és szerte a világban öregbítik Magyarország hírnevét.

A kitüntetést, amelyet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományoz, a Mária Terézia királynő által 1764. május 5-én alapított - és 1946-ban megszüntetett - Szent István rend megújításaként 2011-ben vezették be. Tavaly Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak adták át.

Állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából. Varga Mihály arra emlékezetett, hogy Szent István király gyarapodó, erős és független állammá tette Magyarországot. "Örökül hagyta ránk azt a biztos hitet, hogy egyenrangúak vagyunk minden más nemzettel, nyíltan vállalva lehetünk büszkék hagyományainkra, hőseinkre és magyarságunkra" - mondta. "Hiszem, hogy mi magyarok ma is képesek vagyunk arra, hogy a sikeres, eredményes nemzetek körébe tartozzunk" - hangsúlyozta Varga Mihály.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést vett át Pozsonyi Pál, a Központi Statisztikai Hivatal nemzeti Számlák Főosztályának vezetője.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott Juhász Mária, a Nemzetgazdasági Minisztérium Közigazgatási és fejlesztési koordinációs osztályának vezetője, Salamon Ildikó, az Állami Számvevőszék számvevő tanácsosa, Schanda János, a műszaki tudomány doktora, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai kar villamosmérnöki és információs rendszerek tanszékének professzor emeritusa, Vargáné Kleeberg-Strohmayer Róza, a Magyar Államkincstár gazdasági vezetője, Vereczkey Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének vezetője, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Spa & Family Resort ügyvezető igazgatója.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Béni Mihály, a Szabolcs-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hoffmann József szállodaigazgató, a Hotel Ózon Kft. tulajdonosa, Nádorné Makai Éva, az IMS Budapest Kft. ügyvezető igazgatója, Horváthné Pados Zsuzsanna, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi hivatal belső ellenőrzési főosztályvezetője, Huber Éva, a NAV főigazgatója, Ivancsics János, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója és Mersich Mátyás, a Hétforrás Zrt. vezérigazgatója a Co-op Hungary Zrt. igazgatósági tagja.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést ketten, Borka Gyula, egyéni vállalkozó, lakatosmester és dr. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. tanácsadója kapták.

A Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetését Sike Olga, a NAV központi hivatal ügyfélkapcsolati és tájékoztatási főosztályvezető-helyettese és Tímár Edit Ildikó, a NAV központi hivatal panaszirodájának főosztályvezetője vette át.

Állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter is. Az ünnepségen Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára Szent Istvánt méltatta és felidézte: ezer éve külső és belső veszélyek fenyegették Magyarországot és nem volt biztos, hogy megmarad. Hozzátette: az államalapítónak sikerült egybekovácsolnia népét, egységes és erős országgá váltunk, amely megállta a helyét a történelem viharaiban. Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy az erős államnak erős törvényekre is szüksége van, és utalt arra, hogy Szent István a vármegyerendszer létrehozásával korszerű közigazgatást teremtett. Az államtitkár szerint cél az, hogy Szent Istvánt követve újra erőssé tegyék az államot és biztonságossá az országot.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Középkeresztje katonai tagozatát vette át az Európai Unió iraki polgári válságkezelési missziójának vezetőjeként végzett vezetői, válságkezelői és kapcsolatteremtő munkája elismeréséül Huszár László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Tudományos Tanácsának elnöke.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát kapta Győriné Czeglédi Márta Mária, Jászfényszaru polgármestere, valamint Keresztes Sándor állami főépítész.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát kapta Bognár Jenő Norbert, Bátaszék polgármestere, Dobos József, Sopron jegyzője, Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Nagy Ervin, korábbi országos főépítész, valamint Orgovány László, Galgaguta polgármestere.

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: a díjazottak Magyarország hozzáadott értékei, az az emberi többlet, amely képes pótolni a hiányzó nyersanyagot, tőkét, infrastruktúrát.

A tárca vezetője példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést adott át Nemes Attila, az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar érsebészeti klinika professor emeritusa részére, és Tomcsányi Pál, Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa részére.

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Andrásofszky Barna, a Magyar Egészségügyi Társaság alapítója és örökös elnöke, Benyó Zoltán, a műszaki tudomány doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnök és Informatikai Karának professor emeritusa, Gedai István, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója, Huszti Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, az MMA rendes tagja, Kaszás Ildikó, balettmester, érdemes művész, Kocsár Miklós, Kossuth-díjas zeneszerző, érdemes művész, az MMA rendes tagja, Kövesné Gilicze Éva, Széchenyi-díjas közlekedésmérnök, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának professor emeritája, Szuromi Szabolcs, az MTA doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Tamássy Lajos, a matematikai tudomány doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar professor emeritusa, Taróczy Balázs, wimbledoni bajnok, háromszoros világbajnok és Európa-bajnok teniszező, az Európai Nemzetközi Teniszszövetség Junior Bizottságának tagja.

Ha kíváncsi a többi kitüntetettre is, akkor kattinson át a kormány honlapjára (pdf).