Fejen koppintották mikrofonnal Orbán Viktor sajtósát

Páneurópai Piknik Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök egy egykori határkapura köt fel egy emlékszalagot a páneurópai piknik 25. évfordulóján a fertőrákosi Páneurópai Piknik Emlékparkban 2014. augusztus 19-én.
Vágólapra másolva!
A magyar egy szabadságharcos nép - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Sopronpusztán, ahol a páneurópai piknik 25. évfordulója alkalmából beszélgetett Rákay Philippel, az MTVA vezérigazgató-helyettesével. Orbán finoman visszakozott korábbi, Tusványoson elmondott beszédének néhány sokat támadt gondolatától. A mikrofonos incidens a beszélgetés után történt.
Vágólapra másolva!

Hiába nyújtogatta mikrofonját Orbán Viktor felé egy holland tudósító, mindig eltolta a kezét Havasi Bertalan, Orbán Viktor kormányfő sajtósa. A tudósító végül finoman Havasi fejére koppintott az eszközzel, mire az hevesen méltatlankodott.

Az incidens, amelyről a 444.hu számolt be, a páneurópai piknik 25. évfordulója alkalmából tartott 1989 - a csodák éve című eseményen történt Sopronpusztán, ahol Orbán Viktor több mindenről beszélt.

Például azt mondta, hogy a magyar egy szabadságharcos nép, csak a szabadság rendjében érzi magát jól. És azt is, hogy már nem magától értetődő, hogy a jól működő nyugati modellt kell átvenni, mert kiderült, hogy a nyugat-európai gazdaság is rendkívüli mértékben sebezhető.

Orbán visszakozott attól, hogy példaként emlegesse Oroszországot, amit sokan szemére vetettek tusványosi beszéde után. Azt mondta, a kulturális különbségek miatt nem vehető át a kínai, orosz, japán vagy dél-koreai modell, "mert mi magyarok vagyunk, alapvetően keresztény kultúrkörből, szabadság által motiváltan,

Emlékszalagot köt Orbán Viktor egy egykori határkapura Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azért nem közeledett Nyugat-Európa felé sem, ahonnan egyesek szerint kivonult: "Nem tudunk csatlakozni egy olyan nyugat-európai boldogulási irányzathoz, amely jól láthatóan folyamatosan veszíti el a tartalékait, talán már fel is élte".

mindenki azt nézi, hogy honnan jön már egy gondolat, ami valami energiát, frissességet, iránymutatást hoz ebbe a mostani, világgazdasági értelemben zsugorodó nyugati kultúrkörbe" - mondta.

Szerinte a magyar bérek "belátható időn belül” el fogják érni az uniós átlagbéreket, „ha a mostani gazdaságpolitika folytatódhat", de ehhez az kell, hogy 2-4-ről a 4-6 százalékos sávba emelkedjen a gazdasági növekedés.

Beszélt még a kommunizmusról, a Kádár-rendszer ingatagságáról, az 1980-as évek tömegrendezvényeiről, a német egységről, ami azt jelezte,

Az Ellenzéki Kerekasztalra visszaemlékezve azt mondta: a Fideszben rengeteget beszélgettek arról, hogy meddig érdemes a mély változások mellett lándzsát törni, és végül azt a megoldást választották, hogy "olyan radikálisnak kell lenni, amennyire csak lehetséges, mert ha esetleg visszarendeződés is lesz, ez a közép-európai történelem, a visszarendeződés is arról a pontról indul, ameddig sikerül eljutni".

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Azt a következtetést vontuk le, hogy most, amikor lehet előremenni, nem kell okoskodni, nem kell nagyon nagy teóriákat fölépíteni, hanem csinálni kell a dolgot, mindent csinálni kell, ami a szabadság irányába viszi az országot" - fogalmazott.

Orbán Viktor arról is beszélt: gyerekeinek a kommunizmusról az alapvető kiszolgáltatottságot volt a legnehezebb elmagyarázni, azt, hogy az ember úgy élt, hogy bármit meg lehetett vele tenni.