Érdekli a fiatalokat a magyar történelem?

Vágólapra másolva!
Meglepő eredménnyel zárult a Nemzeti Örökség Intézete megbízásából tavasszal készült közvélemény-kutatás a 18 és 30 év közötti magyar fiatalok hazájukról alkotott történelemképével és a nemzeti örökséghez/emlékezethez fűződő viszonyával kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Az intézet közleményéből kiderült, hogy arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyul a magyarországi fiatal felnőtt lakosság a történelemhez, milyen képet alkot róla, mit tart fontosnak a történelemoktatásban, mit gondol a nemzeti, kulturális örökség ápolásáról.

A reprezentatív kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok háromnegyede érdeklődik a magyar történelem iránt, és fontosnak tartja annak ismeretét.

Hunyaditól Rákosiig

Történelmünket leginkább negatív jelzőkkel illették, például viharosnak minősítették, a pozitív jelzők között többször említették a hazaszeretetet és a hazafiasságot.

A felmérésből az is kiderült, hogy Hunyadi Mátyás a legnépszerűbb történelmi személy (42 százalék említette). A legnépszerűtlenebbnek Rákosi Mátyást tartják.

Az oktatással elégedettek

A nemzeti ünnepekkel kapcsolatban pontatlan ismereteik vannak. A megkérdezettek fele nemzeti ünnepként említette május 1-jét.

A történelemoktatással a fiatalok nagy többsége elégedett, azonban a budapestiek és a felsőfokú végzettségűek kevésbé.

A kutatásból készült összefoglaló elérhető a www.nori.gov.hu oldalon.