Augusztus végén dől el a HVG sorsa

Vágólapra másolva!
Nem derült ki semmi konkrétum a HVG jövőjével kapcsolatban, a szerkesztőségnek tartott délutáni értekezleten csak annyit mondtak, hogy augusztus végén dől el lap sorsa. Ami szinte biztos, hogy a többségi tulajdonos német cég kivonul.  
Vágólapra másolva!

Délelőtt már többen megkongatták a vészharangot a HVG fölött. A délutánra ígért szerkesztőségi értekezlet nem sok jót ígért, elbocsátásról, megszűnésről beszéltek, és arról, hogy kora délután bejelenthetik a nyomtatott és az online lap szerkesztőségének: a német befektető kivonul.

Nem tudni, mi lesz a folytatás

Végül egy semmitmondó, nehezen értelmezhető nyilatkozat született arról, hogy a Funke Csoport továbbra is felelősséget érez a HVG jövőbeli működőképessége és piaci pozíciójának további erősítése iránt, ezért tárgyalásokat folytat a kisebbségi részvényessel a tulajdonosi struktúra átalakításáról.

A részletekről a tárgyalások jelenlegi szakaszában a tulajdonostársak nem kívánnak további tájékoztatást adni, rendkívüli közgyűlést augusztus 28-án tartanak.

Már korábban érezték a bajt

A csökkenő olvasottság miatt állítólag már korábban tervezték, hogy összevonják a printet és a hvg.hu-t, de erre eddig nem került sor. A hvg.hu-t és a printet két különböző kiadó adja ki, az előbbit a HVG Online Zrt, az utóbbit a HVG Kiadó Zrt.
Annak ellenére, hogy a HVG az egyik legnagyobb példányszámú hetilap, régóta probléma a lapon belül, hogy a nyomtatott változat példányszáma esik, a szerkesztőségben pedig folyamatosak a leépítések és a megszorítások.

Jelenleg Neizer Anita vezeti a portált, őt idén január 7-én nevezték ki főszerkesztőnek, miután a bajai videó körüli botrány miatt Gavra Gábor lemondott a pozíciójáról. Neizer Anita biztosan nem indul az összevont főszerkesztői pozícióért.

Szabadultak volna

A Mandiner.média értesülései szerint a tulajdonos már egy ideje szabadulna a 2003-ban vásárolt 75 százalékos tulajdonrészétől. Többek közt a később a Napi Gazdaságot megvásárló Századvég Gazdaságkutató Zrt. is érdeklődött, ám a kiadó átvilágítását követően tett ajánlatukat nem fogadta el a német cég .

Komoly veszteséget termelt

Tizenegy éve 10 milliárd forintot meghaladó áron jutott hozzá a cég a HVG többségi részesedéséhez. Az akkor még nagyon nyereséges, piacvezető közéleti hetilap évek óta komoly veszteséget termel, 2010-ben 188, 2011-ben 271, 2012-ben 187, 2013-ban 208 millió forintos veszteséggel zárt.

Júniusban a Fővárosi Törvényszék végrehajtást rendelt el a cég ellen – a Jobbik kérésére.

A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) idei első negyedévre vonatkozó adatai szerint a HVG-t hetente átlagosan 40 ezer példányban értékesítették, ami 13,3 százalékkal kevesebb, mint az előző évi példányszám.
A HVG Kiadó Zrt. nettó bevétele 2008-ban 4,3 milliárd forint volt, az adózott eredménye pedig 363 millió forint.