Szanyi: Orbán bátorítja Putyint

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök keleti nyitás politikája, szövetsége Oroszországgal szembemegy Magyarország szomszédságpolitikai érdekeivel. Erről Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón, ahol az ukrán válság mielőbbi békés rendezését is szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor úgy látja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök keleti nyitás politikája, a paksi erőmű-beruházás bátorítást jelent "az orosz diktátornak", ezzel Orbán Viktor mozgásteret ad Putyinnak az Európai Unió határain belül.

Orbán szembe megy a magyar érdekekkel

Szanyi Tibor azt mondta, a putyini politika mellett lecövekelő Orbán Viktor "180 fokkal megy szembe a magyar érdekkel". A keleti nyitás, az Oroszországgal való szövetség a magyar kormányt szembeállította a saját szomszédságpolitikai érdekeivel - tette hozzá. Kijelentette, Ukrajnában békének kell lennie, és egyértelműen szembe megy Magyarország nemzeti érdekeivel az, hogy Orbán Viktor Putyinnal együtt hagyja kiszélesedni a szomszédos országban lévő konfliktust.

Békét!

Szanyi Tibor azt mondta, Magyarország az ukrán válság mihamarabbi békés rendezésében érdekelt, annak árat Európa hajlandó megfizetni szankciók bevezetésének révén. Mint mondta, a tervezett szankciók bevezetése nemcsak az oroszoknak, hanem az európai államoknak is fájni fog.

De facto diktátor

Az EP-képviselő kitért a kormányfő hétvégén mondott tusnádfürdői beszédére. Úgy értékelte, hogy Orbán Viktor eddig de facto diktátorként viselkedett, most de jure is bejelentkezett diktátornak. Szanyi Tibor szerint Magyarország lakóinak felelőssége innentől kezdve az, hogy elkergesse a diktátort.
Úgy fogalmazott, "Rákosi Mátyás idején is csilingeltek a villamosok, zöldelltek a fák és volt mozi. Ez ne homályosítsa el senkinek a szemét". Magyarországot meg kell menteni attól, hogy orbáni diktatúra áldozatává váljon, és meg kell menteni Európát is, hogy a putyini diktatúra áldozata legyen - közölte.