Az összes devizahiteles pert felfüggesztik Hajdú-Bihar megyében

Vágólapra másolva!
285 devizahiteles peres eljárást függeszt fel ma soron kívül a Debreceni Törvényszék és járásbíróságai. A folyamatban lévő perek tárgya részben vagy egészben az egyoldalú szerződésmódosítások, illetve az árfolyamrés alkalmazását előíró szerződéses rendelkezések jogszabályba ütközése, tisztességtelensége.
Vágólapra másolva!

A Debreceni Törvényszéken első fokon 93, másodfokon 10; a Debreceni Járásbíróságon 162, a Berettyóújfalui Járásbíróságon 11, a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon 10, a Püspökladányi Járásbíróságon 6, a Hajdúböszörményi Járásbíróságon 3 polgári peres eljárást függesztenek fel.

A lépés hátterében az áll, hogy 2014. július 26. napján hatályba lépett a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvény.

A bank perelheti az államot

Ennek alapján, ha a pénzügyi intézmény saját vizsgálata során azt állapítja meg, hogy az általa alkalmazott Általános Szerződési Feltételek tartalmaz olyan szerződéses kikötést, amelynek esetében vélelmezni kell a tisztességtelenséget, de a pénzügyi intézmény álláspontja szerint a szerződéses kikötés tisztességes, a vélelem megdöntése iránt polgári peres eljárást indíthat a magyar állammal szemben.

E perek lefolytatására első fokon a Fővárosi Törvényszék, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla illetékes.

Év végére várható döntés

A deviza alapú hitel- és kölcsönszerződés esetén a pénzintézet keresetlevelének 2014. augusztus 25. napjáig kell beérkeznie a bíróságra. A kereset elbírálásának, a másodfokú eljárásban a fellebbezés elbírálásának a határideje és a felülvizsgálati eljárás lefolytatásának határideje egyaránt 30 nap.

A jogerős határozatok várhatóan év végén születhetnek meg, a Debreceni Törvényszéken felfüggesztett devizahitelekkel kapcsolatos peres eljárások így csak ezt követően folytatódhatnak – olvasható a törvényszék honlapján.