Tarlós István félelem nélkül leállítaná a 3-as metrót

Tarlós István beszél FOTÓ főpolgármester HASZNÁLATI TÁRGY KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY szemüveg TÁRGY Budapest, 2013. április 29.
Tarlós István főpolgármester a  BKV és a 4-es metr
Budapest, 2013. április 29. Tarlós István főpolgármester a BKV és a 4-es metró egyes rendszereit gyártó német Siemens közötti szerződés módosítása alkalmából tartott ünnepségen a Városházán 2013. április 29-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Műszaki és nem politikai kérdésnek tekinti Tarlós István főpolgármester a 3-as metró felújítását, amit mindenképp meg akar oldani. A főpolgármester épp egy kormánygarancia megszerzéséért tárgyal. Ha nem lesz ilyen, nem fél leállítani a főváros legforgalmasabb metróvonalát.
Vágólapra másolva!
Garanciára várva Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tarlós István főpolgármester kormánygaranciát vár a 3-as metró felújítására, ez számára semmiképp sem politikai, hanem műszaki kérdés, amit meg akar oldani. A főpolgármester mindezt a Népszabadságnak nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy a lap információi szerint a múlt pénteken tárgyalt a kormány a 3-as metróról a főváros előterjesztése alapján, de a döntést elnapolták.

160 milliárd kellene

A lap csütörtöki számában Tarlós István úgy fogalmazott: "azt senki nem mondhatja, hogy vegyünk elő 160 milliárd forintot a semmiből. Kormányzati engedély kellene egy körülbelül 60 milliárdos hitelfelvételhez. De ha nem lesz uniós forrás, akkor meg tudjuk oldani egy kormányzati hitelfelvétel segítségével a felújítást, ehhez további 100 milliárdra lenne szükség, mert a fővárosnak nincs rá kerete." Kiemelte: a főváros vagy kap valamilyen segítséget, vagy nem tudja lebonyolítani a felújítást.

Nem politika

Tarlós István hozzátette, nem tudja, hogy a 3-as metró ügyében ki milyen szándékkal politizál vagy nem politizál, de ha nem lesz megoldás, kénytelen lesz ennek érdekében igen markánsan kiállni. "a 3-as metró ügyét nem tudom semmilyen politikai érdekeknek alávetni" - fogalmazott. Hozzátette: "aki ismeri a problémát, és ennek ellenére akadályozza a 3-as metró felújítását - ha van ilyen -, arra nem tudok mást mondani, csak azt, hogy súlyosan felelőtlen".

Akár holnap kezdenék

Tarlós István elmondta, a fővároson a 3-as metró ügyében már semmi sem múlik, ha a kormány fölemeli a sorompót, már holnap el tudják kezdeni. A politikus megismételte: ha ellehetetlenülne a felújítás feltételrendszere - amire ő nem számít -, akkor bárki bárhogy értelmezi, gondolkodás és félelem nélkül leállítaná a metrót - olvasható a Népszabadságban.