Lemondták Orbán washingtoni programját

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök októberre tervezett útján azért hagyja ki az amerikai fővárost, mert a Fehér Házban nem fogadták volna, a Georgetown Egyetemmel pedig nem tudtak megegyezni a programban. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor októberben az Egyesült Államokba megy, de csak New Yorkba és Los Angelesbe látogat el, Washingtonba nem, mert az ottani programját lemondták - írja a Népszabadság washingtoni forrásokra hivatkozva.

A lap szerint Orbán többek között azért nem megy az amerikai fővárosba, mert a Fehér Házban "valószínűleg nem fogadták volna", és a külügyminisztériumban is csak helyettes államtitkári szinten. Tervben volt egy előadás a Georgetown Egyetemen is, de a lap szerint az egyetem ragaszkodott volna hozzá, hogy az előadás után nyilvános vitát tartsanak, de a feltétel pedig nem felelt meg a magyar félnek. A Népszabadság forrásai szerint a miniszterelnök előadását október 20-ra tervezték, szervezői között pedig ott volt April Foley, az USA egykori budapesti nagykövete, illetve Fellegi Tamás, az Orbán-kormány egykori minisztere.

Az Origo megkereste Orbán Viktor sajtóirodáját, hogy megkérdezzük, igaz-e, amit a Népszabadság ír, és egyeztettek-e a Georgetown Egyetemmel, de Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy "a miniszterelnök hivatalos programjairól - beleértve a külföldi utakat is - kellő időben, a szokott módon tájékoztatást adunk".

Ezek után újra kértük a miniszterelnök sajtóirodáját, hogy válaszolják meg a kérdésünket. Havasi Bertalan azonban csak az MTI-nek mondta el a Népszabadság cikkére reagálva, hogy semmilyen döntés nem született egyesült államokbeli kormányfői látogatásról, így értelemszerűen annak bármilyen programeleméről sem.

A Népszabadság szerint egy másik amerikai-magyar program is meghiúsult mostanában: a Fellegi Tamáshoz köthető Magyarország Kezdeményezések Alapítvány meghívott Budapestre egy volt kongresszusi képviselőkből és szakértőkből álló csoportot. Az alapítvány olyan programot javasolt az amerikai vendégeknek, melyben kormánytagok és fideszes politikusok sora (Németh Zsolt, Varga Mihály – kétszer is –, Navracsics Tibor, Hende Csaba, Győri Enikő, Schmidt Mária, Andy Vajna, Gulyás Gergely, Gál Kinga, Orbán Anita) mellett csak néhány divatos startupvállalkozóra, zsidó vezetőkre és jobboldali elemzőkre, újságírókra jutott volna idő. Az ellenzék közelebbről meg nem határozott képviselőivel csupán egy reggeli volt előirányozva. Az amerikaiak, miután hiába kértek kiegyensúlyozottabb programot, lemondták az augusztus végére, szeptember elejére tervezett látogatást - írja a Népszabadság.