Rogán helyetteseinek vagyonnyilatkozatáért perel az Együtt-PM

Testületi ülés az ötödik kerületi polgármesteri hivatalban. Belváros-Lipótváros önkormányzata testületi ülés ötödik kerület V. kerület Rogán Antal polgármester Puskás András alpolgármester Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla Belváros-Lipótváros önkormányzata tes
Testületi ülés az ötödik kerületi polgármesteri hivatalban. Ez az első ülés mióta Rogán lakásügye kipattant, valamint amióta kiderült, h a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik az önkormányzatnál.
Vágólapra másolva!
Hiába kérte Szentgyörgyvölgyi Péternek és Puskás Andrásnak, az V. kerület jelenlegi és volt alpolgármesterének vagyonnyilatkozatát az Együtt–PM a kerülettől, ezért pert indítanak az adatokért. Juhász Péter társelnök szerint azt akarják megtudni, miből tellett Puskásnak nagy értékű lakásra a Pasa Parkban, ahol Rogán Antal is él. Arra is kíváncsiak, Szentgyörgyvölgyi hogyan jutott kedvezményesen önkormányzati lakáshoz.
Vágólapra másolva!

Az Együtt–PM a Fővárosi Törvényszékhez fordul, hogy hozzájuthasson Szentgyörgyvölgyi Péternek és Puskás Andrásnak, az V. kerület jelenlegi és volt alpolgármesterének vagyonnyilatkozataihoz – közölte Juhász Péter, emlékeztetve arra, hogy a múlt héten közérdekű adatigénylést nyújtott be, illetve több mint két héttel ezelőtt kikérték mindkét politikus nyitó, illetve záró vagyonnyilatkozatát, de eddig nem kapták meg őket.

Puskás is Pasa parki lakos

A sokáig Rogán Antal belvárosi polgármester legesélyesebb utódjának tartott Puskás András június végén mondott le az alpolgármesterségéről, mivel a külügyi és külgazdasági tárca államtitkára, Szijjártó Péter új feladattal kereste meg: legyen az állami Eximbank vezérigazgató-helyettese.

Rogán Antal és Puskás András az V. kerületi önkormányzat testületi ülésén Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Előzőleg azonban azzal került a hírekbe, hogy kiderült: a családjához köthető egy nagy értékű ingatlan, méghozzá ugyanott, a Pasa Parkban, ahol Rogán Antal többször módosított alapterületű lakása is van. Puskás élettársa Rogán feleségével közösen tulajdonol egy lakást.

Puskás már korábban nyilvánosságra hozta, hogy 100 milliós svájcifrank-hitelből vásárolták a lakást. Puskás 2012-ben végtörlesztett, emiatt jelenleg magánszemélyeknek összesen 76 millió forinttal tartozik. Juhász szerint a volt alpolgármesterről teljesen nyilvánvalóan kiderült, hogy olyan ingatlanvagyont halmozott fel itteni regnálása alatt, ami a fizetéséből egyszerűen elképzelhetetlen.

Szentgyörgyvölgyi a kerülettől kapta

A június végén az alpolgármesteri poszton Puskást váltó Szentgyörgyvölgyi Péter esetében önkormányzati szál is van a lakásügyben. Az Együtt–PM társelnöke arra kíváncsi, hogy mennyiért jutott hozzá Szentgyörgyvölgyi ahhoz a lakáshoz, amelyet előbb az önkormányzattól bérelt, majd "töredékáron megvásárolhatott".

Az önkormányzat elérhető irataiból az derül ki, hogy az alpolgármesternek lehetősége volt a felértékelt piaci ár 15 százalékáért megvenni az ingatlant, de azt továbbra sem tudott, hogy a valóságban pontosan mennyit fizetett érte – magyarázta Juhász. Szentgyörgyvölgyi a Szerb utca 9. számú házban él.

Szentgyörgyvölgyi egyébként nemcsak alpolgármester, de ősszel ő indul a Belvárosban a polgármesteri posztért, miután Rogán a parlamenti képviselőséget választotta a kerület helyett. Szentgyörgyvölgyi korábban az önkormányzati városüzemeltető cég ügyvezetője volt, és 2012-ben azzal került a hírekbe, hogy egy 30 hektáros szántó bérleti jogát nyerte el 20 évre a Nemzeti Földalapkezelőtől, de Rogán kérésére végül lemondott a haszonbérletről.

A kerület szerint Juhász hazudik

Belváros-Lipótváros Önkormányzata azzal reagált Juhász sajtótájékoztatójára, hogy emlékeztettek: a kerület többször feljelentette már rágalmazásért az Együtt-Pm politikusát. Szerintük Juhász most is hazudik, és csak az önkormányzati választás apropóján folytat hadjáratot ellenük.

Az önkormányzat szerint nem igaz, hogy a piaci ár 15 százalékáért vette meg Szentgyörgyvölgyi a lakását, mert valójában a forgalmi érték 75 százalékáért vásárolta. Emlékeztettek: több olyan baloldali politikus van, aki nagyobb kedvezménnyel jutott lakáshoz a Belvárosban.

Az önkormányzat közölte azt is: Szentgyörgyvölgyi Péternek még nem kellett leadnia a vagyonnyilatkozatát, hiszen erre megválasztásától számítva 30 napja van, ez pedig még nem járt le.