Gyurcsányt hibáztatják az eladósodásért a szocialisták

gyurcsány ferenc, eladósodott az mszp
Vágólapra másolva!
Három nagyobb, egyenként is több százmilliós adóssága is van az MSZP-nek. A párt még 2010 előtt vette fel a hiteleket, azóta folyamatosan törlesztik az adósságot. Azt mondják, szó sincs a számlák zárolásáról, a párt alelnöke mégsem véletlenül beszélt nehéz helyzetről: a MSZP az elmúlt években az alkalmazottai felét elbocsátotta, az irodáit bérbe adta, és egyelőre nem látszik, hogyan fogja kifizetni a tetemes adósságát.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt az MSZP, erről Gúr Nándor, a párt alelnöke beszélt kedd reggel az ATV-ben. A szocialista pártban a nyilatkozat után az Origo megkeresésére azt mondták, a tartozás a pártingatlanokra évekkel ezelőtt, főként Gyurcsány Ferenc idején felvett hitelekből jön össze, ezért az általunk megkérdezett MSZP-sek a korábbi pártelnök sarának tartják az adósságot. A párt vezetése ennek ellenére információnk szerint nincs pánikhangulatban, mint mondják, 2010-ben ennél is nagyobb volt az adósság, a számlák zárolásáról pedig szó sincs.

Az MSZP majdnem kétmilliárdos adósságát három nagy tétel adja ki - mondta az Origónak Veres Gábor szóvivő. Közlése szerint mindhárom hitelt 2010 előtt vette fel a párt, és Mesterházy Attila elnöksége alatt a tartozás csökkent. Veres elmondása szerint a három nagy adósság a következő:

1. Folyószámlahitel

Az MSZP még 1999-ben nyitott az Erste Banknál számlát, amelyen az úgynevezett folyószámlahitel 2010-ig folyamatosan növekedett, abban az évben már 500 millió forintra rúgott. Ez azt jelenti, hogy a párt ennyivel tartozik a banknak, a pénzintézet a kamatokat a párt számlájára érkező befizetésekből fedezi. Veres szerint az MSZP az elmúlt négy évben 50 milliót törlesztett, majd a bank néhány hónappal ezelőtt, a kampánykezdés előtt pár nappal "kockázatcsökkentés indokkal" 40 millió forinttal szűkítette a hitelkeretet, azt az összeget, amennyivel mínuszba mehet a párt számlája. Veres szerint "valaki ezt a banki műveletet érthette félre, és értelmezhette zárolásként, holott egyszerűen csak arról van szó, hogy csökkent az MSZP hitelkerete". Az Erste Banknak most tehát nagyjából 400 millió forinttal tartozik a párt.

2. MFB-hitel, ingatlanokra

A párt 400 millióval tartozik a Magyar Fejlesztési Banknak, amelytől ingatlanvásárlásra vett fel hitelt még 2008 előtt. Ebből a pénzből országszerte irodákat, párthelyiséget vásároltak a szocialisták. Veres szerint ebből a hitelből azért nem tud kiszállni az MSZP semmiképp, mert az ingatlanárak a válság miatt csökkentek, vagyis az eladásukból nem lehet fedezni ezt az összeget.

3. Frankhitel a székházra

A legnagyobb tétel a Jókai utcai székházra felvett svájcifrank-alapú hitel, amely most nagyjából 1 milliárd forintos tartozást jelent. Az MSZP 2006 végén költözött ki a Köztársaság téri székházából, ami állami tulajdonban volt, később a Magyar Államkincstár értékesítette. Ezután, 2007 szeptemberében vásárolták meg a VI. kerületi Jókai utcában a 2800 négyzetméteres, ötemeletes egykori szakszervezeti székházat. A Népszabadság akkori információja szerint a székházért bruttó 700 milliót fizetett a párt.

Négy éve spórol a párt

Veres Gábor azt mondta, hogy 2010 óta, mióta Mesterházy Attila vezeti az MSZP-t, semmilyen új hitelt nem vett fel a párt, a hitelállomány pedig csökkent. Az MSZP-nek jelenleg nagyjából félmilliárdos bevétele van egy évben, ebből fizeti a párt az alkalmazottakat, a rendezvényeket, ebből fedezik az infrastrukturális kiadásokat, például az ingatlanok rezsijét, és a maradékból tudják törleszteni a tartozást, mondta.

Az MSZP 2006 és 2010 között évente 953 milliót kapott, a 2010-es nagyarányú választási vereség után azonban ez az összeg a felére csökkent. Hasonló arányban csökkent a frakció és a pártalapítvány támogatása. Az MSZP ezek után úgy spórolt, hogy az alkalmazottainak több mint a felét elbocsátotta. Az Állami Számvevőszék az idén januárban lezárt vizsgálata szerint 2012 végén már csak 36 teljes munkaidős alkalmazottja volt a pártnak a 2010-es 74-gyel szemben.

Szintén a spórolás részeként a pártvezetés engedélyt adott arra, hogy a pártirodákat országszerte bérbe adják, így ellensúlyozva azt, hogy a központból egyre kevesebb pénzre számíthattak a helyi szervezetek. Ezekkel az intézkedésekkel érték el, hogy a tetemes adósság ne növekedjen tovább, mondta Veres. Kérdés azonban, hogy a jövőben miből tudja majd fedezni az adósságát az MSZP, a választási vereség után ugyanis továbbra sem számíthatnak arra, hogy növekszik a párt támogatása a központi költségvetésből.