Keresik a nagykutyákat a fideszes kiskirályok helyére

Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, fontos posztok kerülnek új kézbe az összeférhetetlenség miatt
Debrecen, 2014. március 15. Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott (b) és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a debreceni Kossuth téren 2014. március 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Debrecenben és a Belvárosban is készülődhetnek már az eddig második-harmadik vonalba szorult helyi politikusok, hogy végre megmutassák magukat, mivel az önkormányzatot hosszú évek óta vezető Kósa Lajos és Rogán Antal biztos nem lesz többet polgármester. Spekuláció, agymenés, értelmetlenség az utódlásról beszélni a helyi politikusok szerint. Nyár előtt nem lesz formális döntés, és az utódlásban nagy szava lesz Kósának és Rogánnak is.
Vágólapra másolva!

"Félő, hogy mi lesz Debrecennel Kósa Lajos nélkül" - mondta komor arccal egy idősebb Fidesz-szimpatizáns az Origónak nem sokkal az után, hogy április 5-én Orbán Viktor személyesen kérte el a várostól a polgármesterüket. Az idősebb férfi nem attól félt, hogy az őszi önkormányzati választásokon nem lesz alkalmas jelölt Kósa helyére, hanem attól, hogy aki most jónak tűnik, mégsem lesz az. "Várjuk ki a végét, tudja, érdekesen változnak az emberek, ha a második-harmadik vonalból a hatalom csúcsára juthatnak."

Mivel még az előző parlament idején törvényben rögzítették, hogy a választások után a országgyűlési képviselők nem lehetnek polgármesterek is, most több helyen készülődhetnek az eddig második-harmadik vonalba szorult helyi politikusok, hogy végre megmutassák magukat. Kíváncsiak voltunk, megy-e már a helyezkedés azokban a városokban, amelyeket hosszú ideje a Fidesz befolyásos politikusai irányítanak, de a város helyett az országos politikát választották.

Az emberek embere a Fidesz embere ellen

Azt Orbán Viktor kampányzárója is megmutatta, hogy Debrecent fontosnak tartja a Fidesz: az ország legnagyobb vidéki városában a rendszerváltás óta mindig nyerni tudott a jobboldal, és bár az első két ciklusban SZDSZ-es polgármester állt a város élén, az elmúlt 16 évben megkérdőjelezhetetlen volt Kósa Lajos polgármesteri posztja. Mielőtt Kósa tavaly ősszel hivatalosan is elmondta volna, hogy a parlamentben folytatja a munkát, a városban még csak beszélni sem nagyon akartak róla, ki jöhetne utána. Most viszont már javában megy a találgatás.

"Van alkalmas ember több is, csak az a baj, hogy a városiak meg a Fidesz vezetése nem ugyanazt az embert akarja, úgyhogy ebből még lehetnek konfliktusok" - mondta az április eleji kampányzáró után egy helyi Fidesz-szimpatizáns az Origónak. Az idősebb férfi csak nagy nehezen bökte ki, hogy kikre gondol: szerinte a Fideszben Rácz Róbert, a kormányhivatal vezetője a befutó, míg a helyiek a városstratégiáért felelős alpolgármestert, Papp Lászlót ismerik és szeretik jobban, és inkább rá bíznák a város vezetését.

"Rácz Róbertet nem is nagyon láttam az elmúlt négy évben, ő visszahúzódva dolgozik. Papp László sokat szerepel, ha átadtak valamit, mindig ott volt Kósa mellett, és sokszor helyettesítette is a polgármestert. Fiatal, szimpatikusabb a választóknak, ha a Fidesz nyerni akar, logikusnak tűnik, hogy őt indítsák" - mondta egy helyi ellenzéki önkormányzati képviselő.

Papp László alpolgármester Hende Csaba miniszterrel 2011-ben a debreceni városházán Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyi kormánypárti politikusok sokkal óvatosabban fogalmaznak: szerintük akár három-négy alkalmas jelölt is van, akik közül egyelőre Rácz és Papp tűnik a legesélyesebbnek. Bár kettejük között alig öt év a korkülönbség, a képviselők a 46 éves Rácz Róbertet "régi motorosnak", tapasztaltabbnak írták le, a 42 éves Papp jellemzésénél pedig mindenki azt említette először, hogy fiatal, dinamikus. "Rácz Robi a kiszámíthatóság, Papp Laci pedig a jövő" - mondta az egyik képviselő, másikuk szerint "Laci inkább a gazdasági terület szakértője, amit kiválóan visz, Robihoz meg inkább a humán terület áll közel, amivel alpolgármesterként jól kiegészíthetné Laci szakértelmét". A képviselők szerint egyvalamiben hasonlítanak egymásra: egyikük sem olyan karizmatikus politikus, mint Kósa Lajos, ami az egyik képviselő szerint nem is baj, mert nem Kósa-klónt keresnek a város élére. Egy másik szerint ez azért is előnyös, mert ő az elmúlt évek dinamikus növekedése után most "békeszerető, kiegyensúlyozott városvezetést" szeretne.

Kósa bök

Hogy ki lesz végül a jelölt, azt majd csak európai parlamenti választások után döntik el - mondták a helyi kormánypárti politikusok. "Ez nálunk nagyon demokratikusan megy, mindenki megteheti a javaslatát, aztán az összegyűlt nevekből titkos szavazással választjuk ki, hogy kit ajánlunk az országos választmánynak" - mondta egyikük. Ehhez képest Kósa Lajos egy hónappal ezelőtt a Hír24-nek azt mondta, hogy neki nagy befolyása van arra, hogy kik csinálják a helyi politikát, és tulajdonképpen ő fog rábökni arra a jelöltre, aki a polgármester lesz. Szerettük volna megkérdezni Kósa Lajost, hogy ő kit tartana a legjobb jelöltnek, de írásban feltett kérdéseinkre a hét eleje óta nem érkezett válasz.

Rácz Róbert és Kósa Lajos az idei március 15-i városi ünnepségen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Fidesz egyik befolyásos budapesti politikusa úgy tudja, hogy "Rácz Róbert a Lajos régi barátja, Debrecenben ő a legesélyesebb jelölt". Ezt érezte az országgyűlési választásokig több, az Origónak nyilatkozó helyi fideszes politikus is. Csakhogy "mivel meglett a kétharmad", Rácz Róbert listán bejutott a parlamentbe, ami többük szerint "megváltoztatja a jövőképet", és lehetőséget ad arra, hogy a helyi pártszervezetekben "újratárgyalják a kérdést".

"Egyelőre minden spekuláció, kényszer szülte agyi túlmozgás" - mondta Rácz Róbert az Origónak arról, hogy az esélyesek között emlegetik. Rácz azt mondta, hogy a polgármester-jelöltségen egyelőre nem gondolkodott, nem is beszélt róla senkivel, mert úgyis a párt alapszabálya szerint fognak dönteni a megfelelő testületek a jelöltről, ő pedig most szerzett parlamenti mandátumot. Papp László a héten szabadságon volt, így nem tudtuk elérni. Írásban megkérdeztük, vállalná-e a jelöltséget, de választ egyelőre nem kaptunk.

A Pasa Park is beleszólhat a Belváros jövőjébe

A debreceninél látszólag sokkal lefutottabb a meccs Budapest belvárosában, ahol a kerületet 2006 óta vezető Rogán Antal helyére kell a Fidesznek új jelöltet találnia. A helyi politikusok szerint évek óta elkönyvelt dolog, hogy Rogánt Puskás András alpolgármester fogja követni.

A 38 éves közgazdász végzettségű Puskás 1998-ban Varga Mihály pénzügyminiszter személyi titkáraként kezdte a politikai pályáját, 2001-2002-ben még miniszteri kabinetfőnök is volt Varga mellett a Pénzügyminisztériumban, aztán a kormányváltás után a belvárosi önkormányzatban szerzett képviselői helyet. 2005-től a Fidesz frakcióvezetője volt a kerületben, aztán Rogán már 2006-ban alpolgármesterré emelte maga mellé.

"Az elmúlt négy évben már gyakorlatilag ő vitte a kerület ügyeit Rogán helyett is, aki már nem néz be mindennap az önkormányzatra" - mondta róla az egyik helyi önkormányzati képviselő. "Tipikus végrehajtó alkat, amit a főnök mond, azt megcsinálja, még ha nem is ért vele teljesen egyet" - jellemezte egy másikuk, aki szerint Puskás helyettesíteni tudná Rogánt, pótolni viszont nem.

Puskás András Rogán Antal mellett a kerület testületi ülésén áprilisban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Hogy Rogán és Puskás között a munkakapcsolatnál szorosabb a viszony, az is mutatja, hogy Puskásnak is ugyanabban a lakóparkban, a Pasa Parkban van lakása, ahol Rogánnak, sőt a tulajdoni lapok szerint Rogán feleségének van egy közös lakása is Puskás feleségével. Amikor Rogán után Puskást is kérdőre vonták, miből telik neki ekkora luxuslakásra, Puskás egy-két szó változtatással ugyanazzal a közleményt adta ki, amit Rogán: az élete nyitott könyv, és csak a kampány miatt támadják a kétségbeesett baloldali politikusok.

Bár a belvárosi ellenzéki politikusok szerint a lakásbotrány miatt nem olyan biztos Puskás jelöltsége, mint ahogy azt eddig számították, senki nem hallott még más jelöltről, és a kerületből nem is tudnak olyan fideszest mondani, aki ellenfele lehetne az alpolgármesternek, ráadásul Rogán is simán hozta a körzetet a választáson annak ellenére, hogy pont a kampány hajrájában kapta a legkeményebb kérdéseket a Pasa Park miatt. "Azt tudom elképzelni, hogy Rogán őt is elviszi magával kormányzati pozícióba, és kívülről hoznak egy jól ismert jelöltet, akinek előrelépés lehet a belvárosi polgármesterség" - mondták. Mivel az országgyűlési választásokon Rogán rosszabbul szerepelt a választókerületben, mint a korábbi választásokon, az ellenzékben arra számítanak, jó esélyük lehet legyőzni ősszel a Fideszt. Az összefogásról még nem beszéltek, de az MSZP-ben már eldöntötték, hogy a kerület korábbi polgármesterét, Steiner Pált veti be a Fidesz ellen.

Puskás András csak a sajtóosztályon keresztül, írásban válaszolt arra a kérdésünkre, hogy vállalná-e a jelöltséget: annyit írt, hogy a Fidesz-KDNP frakciójában nem zajlott még le a jelölési folyamat, ezért a kérdés nem aktuális, az önkormányzati választásokkal majd csak az EP-választások után fognak foglalkozni. Erre hivatkoztak a helyi fideszes képviselők is, akik közül ketten is azt mondták, felesleges is őket kérdeznünk, mert ők túl apró porszemek ahhoz, hogy ilyen fontos kérdésbe beleszólásuk legyen.

A Fideszben sem fővárosi, sem országos szinten nem beszéltek még arról, kit indítsanak a Belvárosban. És nemcsak azért nem, mert egyelőre az EP-kampánnyal vannak elfoglalva, hanem azért sem, mert "egyértelmű, hogy Rogán fogja eldönteni, hogy ki indul a helyén" - mondta az Origónak a Fidesz egyik fővárosi politikusa, aki szerint a pártban is Puskást tartják az egyetlen esélyesnek a polgármester-jelöltségre.