Nekiment a tankönyvrendszernek a legnagyobb tankönyvkiadó vezetője

Vágólapra másolva!
A Mozaik Kiadó igazgatója szerint az állam néhány támogatott kiadót akar helyzetbe hozni.
Vágólapra másolva!

Reményfy Tamás, a Mozaik Kiadó vezetője az Index cikkében cáfolta meg több ponton Hegedűs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos korábbi állításait, amelyekkel az új rendszert védte. Reményfynek lényegében azzal van baja, hogy az oktatási államtitkárság új rendelkezése szerint az állami iskolák csak a központilag ajánlott kiadványokat rendelhetik meg diákjaik számára. E kiadványok között pedig nagyrészt a nemrég államosított Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó könyvei vannak.

Ki fizeti?

Az állami tankönyvajánlást a miniszteri biztos azzal védte, hogy mivel az állam az iskolák 80 százalékának a fenntartója, és a könyveket a költségvetés fizeti, az államnak joga van beleszólni abba, hogy milyen könyvből tanuljanak a fiatalok. Reményfy erre azzal vágott vissza, hogy a 3.-tól a 12. évfolyamig a diákok majdnem felének nem az állam, hanem a szülők fizetik, akiket így annak ellenére is állami tankönyv vásárlására köteleznek, hogy a gyerekük pedagógusa nem feltétlenül tartja az adott könyvet szakmailag megfelelő színvonalúnak.

Lusták-e a kiadók?

Hegedűs István miniszteri biztos korábban azzal magyarázta az államilag ajánlott könyvek listájának szűkösségét, hogy a 2014-es tankönyvjegyzéken szereplő 3223 közismereti könyvből csak 922 címet aktualizáltak a kiadók a kerettantervekhez, tehát csak a könyvek 29 százalékát. Reményfy azonban azt mondja, hogy kiadók már 2012 decemberében minden erőfeszítést megtettek, hogy az 1., 5. és 9. évfolyamon az új kerettanterv szerint határidőre átdolgozzák a könyveiket. 2013 nyarától pedig ugyanezt a 2., 6. és 10. évfolyamos könyvekkel is megtették.

A 2013. december 15-én beterjesztett és két nap alatt elfogadott tankönyvtörvény azonban 2014. január 1. határidővel leállította a már benyújtott tankönyvek engedélyezési eljárásait. Reményfy Tamás szerint ezért éppen a kormányzat akadályozta meg szándékosan egy sor új kerettantervi könyv jóváhagyását. A Mozaik Kiadó vezetője azt mondta, hogy az állam által okozott kár miatt a strasbourgi bírósághoz fordul.

Mi alapján válogat az állam?

Reményfy azt is kiemeli, hogy az új tantervnek megfelelően átdolgozott könyvek is kimaradtak a listából még annak ellenére is, hogy több ezek közül olcsóbb az államilag ajánlott könyveknél. Ezért gondolja úgy, hogy a könyvek nem szakmai vagy kerettantervi nem megfelelés okán maradtak ki a listáról, hanem politikai vagy egyéb döntés eredményeként.

A kiadóvezető szerint a tankönyvrendelés korlátozásával láthatóan a sok évfolyamon és tantárgyban piacvezető Mozaik Kiadó kiszorítása az egyik legfontosabb célja az államnak. Ennek egyik oka szerinte az lehet, hogy az állami kínálatban szereplő könyveknél jobb könyvek ne legyenek választhatók. Ha ugyanis bármelyik két választható könyv közé beteszik a Mozaik Kiadó könyveit, akkor az eddigi tapasztalatok szerint az iskolák többsége valószínűleg azt választaná – áll az Index cikkében.