Vágólapra másolva!
Legtöbbször nem a haragos lakók, hanem besurranó idegenek tépik le a rezsicsökkentésről szóló hirdetményeket a társasházak lépcsőházaiban. A közös képviselőknek azonban így is főhet a fejük, mert elég egy rosszindulatú lakó, és máris egy fogyasztóvédelmi vizsgálat közepén találják magukat. Van, aki hatvanezres üveges kredenccel, más sokszorosítással veszi fel a harcot a szaggatókkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az egész országból érkeznek bejelentések azokról a közös képviselőkről, akik véletlenül vagy direkt nem teszik ki a lépcsőházban a rezsicsökkentésről szóló kimutatást. Egy tavaly december 31-én életbe lépett jogszabály szerint ez kötelező feladatuk lenne, ennek ellenére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már 33 esetben indított vizsgálatot a hiányzó hirdetmény miatt.

Ő direkt felhívta rá a figyelmet

Legutóbbi Bács-Kiskun megyei közös képviselőknek kellett szembenézniük a helyi fogyasztóvédelem munkatársainak ellenőrzésével. A helyi kormányhivatal beszámolójából azonban nem rajzolódik ki túl izgalmas és változatos kép a bejelentések okáról: minden esetben a hiányzó hirdetmény volt az érintett lakó problémája. Egy panaszos külön kiemelte, hogy a társasházban tartott közgyűlésen ő direkt felhívta a közös képviselő figyelmét arra, hogy a tájékoztatót ki kell helyeznie, ennek ellenére semmilyen intézkedés nem történt.

Amikor egy ilyen bejelentés érkezik, a fogyasztóvédelem munkatársai személyesen ellenőrzik, hogy kitették-e a bejelentés óta a hirdetményt, ha ez nem történt meg, akkor erre kötelezik a közös képviselőt. Jegyzőkönyvet vesznek fel, és annak is utána néznek, hogy a megtakarítás összege, ami a kiragasztott lapon van, megegyezik-e a számlákon található összeggel. Bár több tízezer forintos bírságot is ki lehetne szabni az ilyen esetekben, ez eddig még egyszer sem történt meg.

A besurranók tépik le

A közös képviselők többsége felesleges cirkusznak tartotta és plusz munkának nevezte a hirdetmény havi rendszeres kifüggesztését. „Sokkal több vele a munka, mint amennyit nyernek az általam kezelt társasházak. Nevetséges összeget takarítunk meg a rezsicsökkentéssel” – mondta egy budapesti közös képviselő. Hozzá 15 darab 612 lakásos társasház tartozik, és mivel vízórát használnak, közös gázkazán pedig nincsen, házanként évente kevesebb, mint 10 ezer forintot, azaz lakásonként 8001500 forintot spórolnak meg. Havonta egy napot tölt el a kimutatások elkészítésével, és azzal, hogy szétszórja őket az egymástól távol levő házakban.

Bár egyelőre rossz tapasztalata nem volt, úgy érzi, nagyobb nyomás van rajta. „Minden társasháznál van egy-két rosszindulatú ember, aki akkor is áskálódik, ha az ember jól végzi a munkáját. Mi van, ha letépi valaki a rezsicsökkentési hirdetményt? Tudom bizonyítani, hogy ott volt? Úgy gondolom, sokkal értelmesebb dolgokkal kellene foglalkozni” – mondta.

Hirdetmény egy Teréz körúti bérházban Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A legnagyobb problémának mindannyian a hirdetmények eltűnését tartották. E mögött azonban nem ritkán nem is a lakók állnak, inkább az a jellemző, hogy a házba bejutó szórólaposok szedik le, hogy a saját hirdetésüknek helyet csináljanak. Ezt megerősítette Juhász László, a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesületének tiszteletbeli elnöke is, aki szerint a rendes lakók nem szedik le a papírt. Az ő házukban a közös képviselő eleve több példányban nyomtatja ki a hirdetményt, mert fel van rá készülve, hogy úgyis pótolni kell az eredetit.

Egy szintén fővárosi közös képviselő is azt mondta, hogy az általa kezelt házaknál nem jellemző, hogy letépkednék a hirdetményeket. Azt mondta, kénytelen kirakni a hirdetményeket, bár a legtöbben feleslegesnek tartják, és szerinte tényleg az is, olyan elenyésző összegekről van szó. Volt olyan kollégám, aki nem akarta kitenni, de a belengetett bírság miatt elkezdte. Sokan tiltakoznak azért: ismerek olyat, aki az emelkedő bankköltségeket is felírja egy lapra” – mondta.

Az sem mindegy, hogyan köszön

Persze személyes bosszú vagy egy-egy lakó politikai beállítottsága is lehet a szaggatás indoka. Juhász szerint ezen azért sem kell csodálkozni, mert a közös képviselők nagyon sokszor a közutálat céltáblái, így ha valaki feljelenti őket a fogyasztóvédelemnél, amögött legtöbbször valamilyen személyes konfliktus áll. „Nem kell különösebb indok: ha egyiknek kezit csókolommal, a másiknak pedig jó napottal köszön, már meg is van a harag” – mondta.

„Olyan cirkuszt csináltak ezzel az egésszel, egyszerűen csak azt kellett volna mondani, hogy olcsóbb lett az áram, és jó éjszakát” mondta Juhász, aki a jogszabályt zavarosnak nevezte. Szerinte sokszor maguk a lakók sem értik, hogy pontosan minek csökken az ára. Van, aki úgy értelmezi a rezsicsökkentést, hogy a következő hónaptól tíz százalékkal csökken a közös költség. Ez azonban Juhász szerint nem így van, hiszen rengeteg dologra: például a közös képviselő bérére, a házmester fizetésére, a tisztítószerekre, a felújításokra, javításokra nem vonatkozik a rezsicsökkentés, így azokat továbbra is ugyanazon az áron kell fizetni.

Felesleges hiszti

Van olyan közös képviselő is, aki szerint feleslegesen problémáznak az új jogszabályon. Péter György, a társasházak kezelésével foglalkozó Prima Home Kft. vezetője viharnak nevezte egy pohár vízben, ami most a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény körül zajlik. Szerinte házanként legfeljebb havi 20 perc plusz munkát jelent a hirdetmény elkészítése. A havi számlákon ugyanis pontosan rajta van, hogy mennyit spórolt a ház, nem kell számolgatni, „a szolgáltató szinte tálcán adja az adatokat”. Ezeket át kell másolni Wordbe, majd két darab A4-es papírra, szerinte ez mindenkinek bele kell, hogy férjen, ha már így rendelkezett a törvény.

Hirdetmény egy Teréz körúti bérházban Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A kormány részéről pedig jogos törekvés, hogy ha már kedvezményt kap a társasházközösség, arról pontosan, számszerűen tudjanak is az érintettek. A társasház számláit – és rajta a csökkentés mértékét – a lakók ugyanis nem látják.

Péter Györgynek is volt olyan háza, ahol kétszer is eltűnt egymás után a papír. Ő ezután körbeírta, hogy ha ez még egyszer előfordul, akkor kénytelen lesz a lakók költségére kulccsal zárható üvegvitrint vásárolni, darabját közel 60 ezer forintért. Ez úgy tűnik hatásos volt, mert azóta egyszer sem tépte le senki.

Kit érdekel ez egyáltalán?

Az egyik közös képviselőknek nyitott fórumon is téma a rezsicsökkentés miatti plusz feladat. Több fórumozó azzal riogat, hogy a közös képviselőknek fényképezőgépet kell vásárolniuk, ha dokumentálni akarják, hogy határidőre kitették a hirdetményt. A megkérdezett közös képviselők azonban ezt városi legendának nevezték, nem hallottak ilyen előírásról.

Néhány társasházban nemhogy a közös képviselő bemártására nem gondolnak a lakók, de a közös képviselő pont arra panaszkodik, hogy mennyire nem érdekli őket az egész rezsicsökkentés. „Szkeptikusak az emberek! Már csak bámulnak maguk elé, amikor a közgyűlésen ismertetem a kötelező napirendi pontot: a rezsicsökkentés tételes elszámolása. Még csak kérdést sem tesznek fel. Megkapta a költségvetéssel és az elszámolással együtt mindenki. Ma ismertettem, hogy 1,67 forint négyzetméterenként a megtakarítás, ami a költségvetés főösszegének 0,67 százaléka. Még csak hozzá sem szóltak, fásult közöny, szavazzunk, és menjünk haza” – írta le tapasztalatait az említett fórum egyik hozzászólója.